Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Веганите с по-нисък риск от инфаркт, но са по-застрашени от инсулт

Веганите с по-нисък риск от инфаркт, но са по-застрашени от инсулт

Веганите с по-нисък риск от инфаркт, но са по-застрашени от инсулт

Диетите, при които животински продукти не се консумират, са много популярни. Причините са различни. Едни просто не обичат месо, затова решават да го откажат изцяло. Други пък вярват, че етичното отношение към животните е от първостепенно значение. Трети пък отчитат, че животинските продукти вредят на здравето ни.

Един от доводите – холестеролът, който се съдържа в месото, маслото, сиренето и яйцата е пагубен за сърцето ни. Учени от Оксфордския университет установяват, че вегетарианството и веганството действително крият по-малко рискове за сърцето ни. Те обаче увеличаватриска от инсулт.

Изследването обхваща 48 188 души, които никога не са страдали от сърдечни заболявания или от мозъчен удар. Учените ги разделят на три групи – такива, които консумират и риба, и месо; хранещи се само с риба; вегетарианци и вегани. През 18-годишния период на изследването са регистрирани 2820 случая на проблеми със сърцето, а 1072-ма са получили инсулт.

Така английските учени стигат до извода: тези, които се хранят с риба, имат с 13% по-малка вероятност да развият сърдечни болести сравнено с консумиращите месо. При веганите процентът достига до над 20.

Веганска и палео диета

20% обаче по-висок е рискът от инсулт за хората, избрали да живеят на растителна храна. Учените вярват, че това може да се дължи на липсата на някои жизненоважни витамини и минерали, които могат да бъдат набавени единствено от животинските продукти. Установено е, че вегетарианците и веганите имат много по-ниски нива на витамин D, витамин B12 и омега-3 мастни киселини, които са известни с благоприятното си влияние върху целия ни организъм.

Учените продължават да определят средиземноморската диета като най-здравословна. При нея се ядат голямо количество плодове и зеленчуци. Не се приема месо, но пък се консумира достатъчно количество риба.

Тази диета е полезна, защото чрез морските дарове си набавяме всички нужни протеини. Рибата е богата и на мастни киселини, както и на много витамини и минерали, които трудно се извличат от растителната храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest