Тайната на перфектния мус от кестени

Тайната на муса от кестени

Есента с дъх на кестен пораждат приятна асоциация за топлина и сладост. Тя идва още в детството, с първия път, когато опитваме кестени, и я носим през целия си живот. Затова свързваме кафявия вкусен плод с есенния сезон. Когато по големите булеварди навън ни посрещат окапалите листа на дърветата и ароматът на печени кестени, значи есента е дошла.

Казват, че кестените са хлябът на гората. Това название е дошло от Италия, понеже хората в масивите на Алпите и на Апенините се изхранвали през голяма част от годината с кестени и брашно от кестени.

Ядливият кестен наподобява зърнените култури. Съдържа танин и има тръпчив вкус, затова трябва да се обработи термично, за да стане годен за храна. Вкусът на приготвения кестен е леко сладък, съдържа витамин С в количества, колкото лимона; витамини В1 и В2, както и А. Калият, фосфорът, магнезият, калцият, натрият и желязото в него укрепват имунната система точно в сезоните, когато тя отслабва. Микроелементите, които съдържа, са допълнението в борбата със сезонните простуди и инфекции.

Този безкрайно вкусен и сговорчив плод с леко сладък вкус и дъх на горски мъх и диви гъби е чудесна основа за създаване на разнообразни рецепти.

Дали е готвен, печен или варен, кестенът е еднакво вкусен и полезен. От него се правят невероятни десерти. Един от тях е мусът от кестени, който се явява френска класика. Как да го приготвим?

Необходими продукти:

Пюрето от кестени е основа на муса от кестени

200 грама сварени предварително кестени

1 лъжица бяла захар

1 лъжица кафява захар

Прясно изцеден сок от ½ лимон

15 г масло

15 г какао

100 милилитра сметана +1 лъжица захар за разбиване

1 капачка ром

За украса:

Щипка пудра захар, какао, лъжичка мед и шоколадов топинг

Приготвяне:

Мус от кестени

В блендера се разбиват всички съставки без рома и сметаната. Към разбитата смес се добавят ромът и разбитата с лъжица захар сметана. Десертът се сервира подходящо украсен.

Тайната на добрия мус от кестени се състои в начина, по който се подготвят кестените. За да се сварят хубаво, трябва да се направи малък разрез като Х, за да се пробие кората. Варят се около половин час или малко повече.

Кестените се оставят във водата и когато леко се охладят, се белят един по един. Необелените стоят през цялото време в тенджерата, защото изстинали напълно, те се белят много трудно.

За този мус от кестени можете да замените водата с мляко и тогава стават много меки, защото абсорбират част от млякото. Мусът ще придобие невероятна мекота.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати