gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ако мислиш, че тези храни са веган, помисли пак

Ако мислиш, че тези храни са веган, помисли пак

Ако мислиш, че тези храни са веган, помисли пак

Вегетарианци и вегани - тези понятия са широко известни, но доста хора не са наясно в какво се състои разликата между тях.

Вегетарианството е режим на хранене, който изключва месото. Той има и етична страна. Привържениците на този начин на хранене и живот не одобряват консуматорското поведение на съвременното общество и искат да се премахне отглеждането на животни за храна. Някои от тях избягват само храната от труповете на животните, други не консумират и други храни от животински произход, без да е убито животното, но съдържащи зародиш - като яйцата, и допускат само консумацията на мляко.

Веганите са по-крайни от вегетарианците. Те не консумират никаква храна от животински произход. Противници са на експлоатацията на животните за добив не само на храна, но и на всякакви ресурси от тях. Затова те избягват дори пчелния мед и сродните му продукти. Веганството, както и вегетарианството, са не само хранителен режим, но и житейска философия.

Повечето хора могат лесно да различат основните животински продукти и да определят дали те са подходящи за представителите на единия или другия вид хранене.

Има обаче храни, които минават за веган според представите ни, но всъщност може да съдържат животински продукти, за които изобщо не си даваме сметка. Ето някои от тях.

Авокадо

Този плод е основен хранителен продукт. Използват го за приготвяне както на основни блюда, така също на салати, десерти и напитки. Плодът със зелена обвивка съдържа много полезни мазнини и невинаги е веган. За опрашването на плантациите с авокадо се жертват много пчелни кошери. На цариците се подрязват крилата, за да не отлетят, а останалите пчели са манипулирани. По всички вегански разбирания този продукт не е веган храна.

Банани

Ако мислиш, че тези храни са веган, помисли пак

Този толкова известен плод също невинаги е веган. Бананите се третират често с пестицида хитозан, а той се извлича от външната черупка на морските ракообразни - скаридите, раците и други. За най-праволинейните вегани се препоръчват биобананите, те не съдържат пестицида.

Алкохол

Ако мислиш, че тези храни са веган, помисли пак

В производството на виното и бирата се използват желатин, белтъци, сушени мехури на рибата, млечни казеини и протеини.

Смокини

С този вкусен плод крайните вегани трябва да внимават, защото при опрашването на смокиновия цвят осата остава вътре залепена и умира. Тя се разгражда, но остатъци от нея остават в смокинята и се изяждат с него.

Бретцели

Ако мислиш, че тези храни са веган, помисли пак

Вкусните и така гладки гевреци с това име също не са напълно веган. Аминокиселината, която се слага в бретцелите за гладкост, се произвежда от свинската четина и перата на птиците. Добавката помага на печените хлебни деликатеси да останат меки и въздушни.

Зърнени закуски

Към мюслито и зърнената закуска често се добавят витамини D2 и D3. Вторият се добива само от животински източници. Към зърнените закуски често се добавя и желатин. Той се съдържа и в миксовете с маршмелоу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати