gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо авокадото е толкова скъпо?

Защо авокадото е толкова скъпо?

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
967519
Защо авокадото е толкова скъпо?
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
Виж ››

Считано доскоро за прекалено екзотично, авокадото започва все по-често да попада на трапезата ни. Добавено към зеленчукови или плодови салати, към сандвичи или дори с цел да си направим така популярното гуакамоле, в което то е основна съставка, често в купата ни с плодове се намира поне по един плод авокадо.

А заради огромните ползи, за които сме информирани, че оказва върху нашето здраве, дори и неговата сравнително висока цена не ни стряска особено. Все пак рядко ще намерите читаво авокадо на цена от под 2.50 лв. за бройката, а и половината от него си е само костилка...

Защо авокадото е толкова скъпо?

Ето ви няколко отговора на този въпрос, който е съвсем логично да си задавате.

Отглеждането на авокадо обуславя високата му цена

- Отглеждането на авокадо изисква огромни ресурси от вода, което може да доведе като резултат засушаване на цели райони по света. Смята се, че за добив от около 1 кг авокадо са необходими около 270 л вода!

- Авокадото е много полезно и в това твърдение няма абсолютно никакво съмнение. Това обаче се явява и рекламен трик за покачване на цената му. За това колко е трудоемко отглеждането му, вече коментирахме;

- Заради своята цена авокадото често попада в полезрението на крадците, а това, от своя страна, налага на неговите производители да вземат допълнителни мерки срещу грабежите. Досещате се, че поставянето на камери из градините, на електрически огради или пък наема на денонощни патрули не излиза никак евтино на производителите на този ценен плод;

Авокадо

- В мексиканския щат Мичоакан, откъдето произхожда близо 80 % от мексиканското авокадо, картелите налагат на местните жители, занимаващи се с отглеждането му, незаконен данък, който е известен като "кърваво авокадо". Кърваво е защото хората, отказващи да платят непосилния за тях данък, биват убивани. Не е ли това още една причина авокадото да е толкова скъпо?

- У нас, както и във всички европейски държави, авокадото пристига от много далечни разстояния като Мексико, Нова Зеландия, САЩ и т.н. Пакетирането и съхранението му, за да може да дойде до нас в добър търговски вид, отнема допълнително средства. Още по-скъп е самият транспорт.

Горе-долу така стоят нещата с авокадото, но независимо от цената му и независимо че можем да го заменим и с родна алтернатива, не го изключвайте от менюто си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати