Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Разликата между мокро и сухо капучино

Разликата между мокро и сухо капучино

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Разликата между мокро и сухо капучино

Що се отнася до езика на напитките за кафе и еспресо, има доста терминология, която трябва да вземете предвид, преди да направите поръчка. Всъщност има толкова много термини, че се правят непрекъснати шеги относно сложните и нелепо звучащи поръчки на пиещите кафе.

Научаването на няколко основни понятия при поръчването на вашето кафе може да направите разликата между намирането на нова любима напитка и хвърлянето на скъпа напитка в кошчето. Променете разбиранията си, що се отнася до кафето.

Капучиното е популярна напитка от кафе, която произхожда от Италия и е кръстена на монасите капуцини, чиито светлокафяви одежди са били същия цвят като напитката. Тази двойна еспресо напитка има слой мляко на пара плюс още един слой млечна пяна отгоре на кафето.

Типичната рецепта за капучино изисква приблизително равни части от еспресо, мляко и пяна. Въпреки това, както при много кафе напитки в наши дни, има вариации за вида на капучино, което можете да получите.

Мокро срещу сухо капучино

Думите имат значение, когато става въпрос за кафе и независимо дали желаете мока, лате или капучино, тези описателни термини могат да направят или да нарушат вашата поръчка за напитката - особено що се отнася до капучино. Двата ключови термина, които трябва да знаете, когато става дума за капучино, са „мокро“ и „сухо“.

"Мократа" напитка е по-кремообразна, тъй като има повече задушено мляко, докато "сухата" напитка има повече мляко. Мокрото капучино също ще бъде малко по-сладко, защото има повече затоплено мляко за разреждане на горчивото еспресо, докато сухото капучино ще направи горчивината на еспресото по-изразена.

Капучино

Пяната в сухите напитки ги държи по-изолирани, така че остават по-горещи по-дълго. За да добавите малко характер към поръчката си, попитайте за капучино, което е "сухо до кости", което изисква само еспресо и пяна - без мляко на пара. Сухото до кости капучино ще отнеме известно време за приготвянето си и ще изисква много мляко поради голямото количество пяна, което трябва да се създаде.

В противоположния край стои "супер мокрото" капучино, което просто се нарича лате, тъй като лате се състои от смес от еспресо и мляко.

Персонализирайте поръчката си

След като изберете вашия тип кафе, можете да персонализирате напитката си с много различни съставки. Първата стъпка е да изберете млякото си. Има избор от различни видове мляко, така че вземете предвид вкуса, дебелината и аромата му. Можете да използвате обезмаслено или не, класически 1 процент, 2 процента или пълномаслено мляко, ванилово, соево мляко или неподсладено бадемово мляко.

След това можете да изберете подсладител. Отидете за изцяло натурална сурова захар или мед, обикновена захар или алтернатива като агаве сироп или подсладители без захар.

След като сте избрали подсладител, вземете решение за цялостния вкус на вашата напитка с кафе. Изберете силен основен аромат като ванилия, карамел, лешник, малина или тиквена подправка. Винаги можете да мислите за сезона, ако не сте сигурни какво да изберете, или изберете нещо от предложенията на дъската в кафенето, което никога досега не сте пробвали - просто може да се появи новата ви любима напитка.

След като сте се спрели на основния вкус, можете да добавите забавен топинг към вашето капучино - като бита сметана. Има много аромати, които можете да добавите - канела, индийско орехче, меласа и морска сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest