Как да се справим с подутия корем

Как да се справим с подутия корем

Подуването на стомаха е доста неприятно състояние, което причинява дискомфорт, а понякога и болезнено усещане. Въздухът в стомаха е резултата от работата на микроорганизмите на чревната микрофлора, които помагат на храносмилането.

Съответно, колкото е по-трудно на стомаха да усвоява храната, то толкова повече газове се появяват. Това състояние е известно с името метеоризъм. Едни от най-ефикасните начини да се справите с подутия корем, е балансираната диета, както и специалният масаж.

Как да правите правилно масаж?

Необходимо е да намерите точката на разстояние 2 пръста над пъпа. Направете няколко притискания на това място, а след това масажирайте в течение на 2-3 минути по посока на часовниковата стрелка, а след това и в обратна посока. Масажът активира дейността на червата, като по този начин един вид се активизира работата им и спомага да се справите със запека.

Лимонова вода сутрин при проблеми с корема

Ако пиете сутрин 10-15 минути преди хранене 1 чаша топла вода с лимон сок, тогава това ще помогне да се нормализира киселинността и ще предотврати появата на така неприятните киселини. Заедно с това лимоновата вода помага да се справите с оригването и прекомерното образуване на газове в чревната област, а и е богата на витамин С.

Каква може да е причината за подуване на корема?

Другото важно нещо е да не пиете сутрин кафе с мляко. Причината е, че млякото активизира секрецията на стомашен сок и съответно се повишава киселинността. Кафето, от своя страна, има аналогично влияние и заедно с млякото прави този ефект още по-силен. Ако не можете да се откажете от млякото като цяло, тогава съществува и алтернатива, а именно можете да си хапвате след закуска йогурт, който ще помогне за храносмилането.

Откажете пърженото, ако имате подут корем

Друга причина за подутия корем може да бъде приемът на алкохол на празен стомах. Алкохолните напитки активизират отново секрецията на стомашен сок. Ако съответно консумирате алкохол на гладно, тогава той забавя процесите на храносмилане, а също така вреди на лигавицата. Това, от своя страна, може да се окаже причина за подутия корем.

Важно е също така да ограничите приема на мазна и пържена храна. Също така трябва да не консумирате прекалено много продукти, които са богати на фибри, тъй като те също са способни да предизвикат подуване на корема и образуването на газове.

Грижете се за здравето си, но не само като водите активен начин на живот, но и като се храните правилно и балансирано. Само така ще се радвате на крепко здраве и няма да имате здравословни проблеми като например подуване на корема.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати