Готвене на пара - всички здравословни ползи

Готвене на пара - всички здравословни ползи

Готвенето на пара е изключително лесен и полезен начин за приготвяне на храна. В последните години този метод придобива все по-голяма популярност, но още древните китайци са готвели така.

Кои са всички здравословни ползи от готвене на пара?

Приготвени по този начин, продуктите запазват всички свои ценни вещества, тъй като са обработени само с помощта на парата. Те запазват минералните си соли и не абсорбират вода. Употребата на мазнина не е необходима при този метод, което освен че е здравословно, предпазва кухнята ви от натрапчива миризма.

Когато чуем готвене на пара, го свързваме със спазване на специални хранителни режими или профилактика при някакъв вид заболяване, но това не бива да бъде така.

То спокойно може да се превърне във ваше ежедневие, тъй като е единственият начин да се запазят всички минерали и витамини в хранителните продукти.

На пара могат да се приготвят почти всички зеленчуци, месо, морски дарове и зърнени храни. Има и такива продукти, които не е препоръчително да бъдат обработвани по този начин. Това са пастата и гъбите.

Обикновено при варенето по-голямата част от полезните вещества остават във водата. Приготвената на пара храна улеснява работата на храносмилателния тракт и има невероятен аромат.

Готвенето на пара не изисква голяма инвестиция. Всичко, което ви е необходимо е тенджера с вода и метален гевгир. Разбира се, има и специални тенджери и уреди за готвене на пара, които може да си закупите, ако решите да започнете да се храните здравословно.

За да запазите най-ценните съставки и да постигнете най-добър вкус, се препоръчва да намалите котлона, когато водата заври.

Приготвяне на храна на пара

Готвенето на слаб огън е най-добрият начин за термична обработка. Важно е да знаете колко минути трябва да се обработва всеки продукт, за да запази той полезните си вещества.

Ако прекалено дълго време държите храната на пара, тя пак може да загуби ценните си свойства. По-любознателните могат да намерят в интернет таблици, в които са посочени минутите, от които има нужда всеки един продукт, за да бъде приготвен на пара. Важно е да се отбележи, че времето за приготвяне не е еднакво с времето за варене или печене.

Приготвена по този начин, храната има възможно най-малко калории, затова се препоръчва от повечето диетолози. Според тях приготвената на пара храна подобрява здравето на ноктите, косата и кожата, поради факта, че продуктите запазват в себе си всички витамини и минерали.

Ако се нуждаете от бърза и здравословна промяна, не се колебайте да започнете да приготвяте храната си по този начин, имайки предвид горе посочените ползи от готвенето на пара. Методът не изисква допълнително време или инвестиция, така че може да подобрите здравето си лесно, стига да имате желание.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати