Златни правила за приготвянето на пухкав и бухнал кекс

Златни правила за приготвянето пухкав и бухнал кекс

Всеки ентусиаст кулинар, който обожава да готви и експериментира в кухнята, е правил вкусен пухкав и бухнал кекс, но всички се сещаме за първите си злощастни опити, които са се случвали на сто процента на всеки един от нас.

За да се справят дори начинаещите, които правят първите си стъпки в сладкарството, сме подготвили тази статия със златни правила за приготвянето на пухкав и бухнал кекс.

1. Подготвяне на продуктите

Най-важното е подготвяне на продуктите предварително, а именно - всички съставки да са на стайна температура. За тази цел изкарайте необходимите продукти за кекса от хладилника поне 30 минути преди, да започнете да приготвяте кекса.

2. Разбийте добре захарта

Разбийте много добре захарта в продължение на 7-8 минути, докато яйцето удвои и дори утрои обема си, както и придобие консистенция на пухкав крем.

Друго важно нещо, когато започнете да разбивате яйцата с миксер, е че е препоръчително да почнете от най-ниската степен, след което постепенно да усилите степените.

3. Пресейте сухите съставки

Тоест брашното се смесва с набухвател, какао и се пресяват предварително и това е задължително правило за пухкав и бухнал кекс. Пропускането на тази стъпка често води до провал.

4. Разбъркване на брашното

Препоръчително е брашното да не се разбърква с миксер, а с дървена лъжичка, докато сместа се хомогенизира.

5. Фурната се загрява предварително

Загрейте фурната още когато започвате да разбивате яйцата - това ще ви гарантира, че фурната ви е наистина загрята. Загрейте фурната на 180°C без вентилация или на 160-170°C с включена вентилация на фурната.

6. Изпичане на кекса

Изсипете кексовата смес в избраната форма за печене, която предварително сте намазнили или сте поставили хартия за печене. Изпечете на предварително загрята фурна, като не отваряйте вратичката на фурната в първите 25 минути, иначе бухналият кекс ще спихне и няма да е наистина бухнал.

Запомнете тези основни правила за приготвяне на пухкав и бухнал кекс, така че единствено ви остава да си изберете една от нашите рецепти за кекс, да запретнете ръкави, и да изненадате семейството си с най-вкусния кекс, който биха хапнали някога.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иивинка
Иивинка
30.03.2020 11:47
Много поучителна статия, благодаря!
0
0