Полезни свойства на бананите - какво трябва да знаем

Полезни свойства на бананите - какво трябва да знаем

Бананите са едни от най-разпространените и консумирани тропически плодове в света. Те са засищаща и здравословна храна, която ни осигурява чудесни хранителни вещества, витамини и минерали и ни зарежда с голяма доза енергия.

Бананите съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол, което ги прави подходящи за всяко хранене. Отличен източник са на калий, разтворими фибри, витамини А, В6, С и Е, манган и фолиева киселина. В състава им влизат още калций, магнезий, цинк, мед, желязо и селен.

Въпреки че бананите са богати и на много въглехидрати, те често са добавка към различни здравословни диети, включително и такива, предназначени за намаляване на теглото. Освен това се смятат и за пребиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт.

Безспорно бананите печелят сърцата на хората с уникалния вкус, който притежават, но това съвсем не е единственото им достойнство.

Както вече споменахме, те са питателни, здравословни - бананите притежават редица полезни свойства, които действат благоприятно върху цялостното ни здравословно състояние. Вижте кои са те.

1. Намаляват риска от анемия

Анемията е състояние, при което в организма се наблюдава недостиг на червени кръвни клетки и нивото на хемоглобин в кръвта е намалено, което води до нарушаване снабдяването на органите и тъканите с кислород. В повечето случаи заболяването е свързано с дефицит на желязо.

Бананите са полезни за превенция на такова състояние, тъй като съдържат високи нива на желязо, а то подпомага производството на червени кръвни телца. В допълнение към това са богати и на витамин B6, който е отговорен за регулиране нивата на глюкоза в кръвта.

2. Регулират кръвно налягане

Полезни свойства на бананите

Вкусните плодове притежават свойството да нормализират високото кръвно налягане. Те дори са официално обявени от Американската здравна организация за средство за намаляване риска от високо кръвно налягане и инсулт. Уникалното им действие се дължи на високите стойности на калий, който се съдържа в тях и заедно с това ниски стойности на соли.

3. Разсейват стреса и депресията

Бананите оказват положително влияние върху настроението и помагат при стрес и депресия. Тайната се крие в магнезия и веществото триптофан, които влизат в състава на плодовете. Магнезият отговаря за доброто настроение и здравословния сън, а триптофанът подпомага производството на един от хормоните на щастието – серотонин.

4. Подпомагат нервната система

Поредното уникално свойство на бананите се крие в силата им да въздействат положително върху нервната система. Това се дължи на високото съдържание на B витамини, което подпомага успокояването и регулирането на нервната система.

5. Грижат се за здравето на очите

Бананите помагат на очите

Бананите са изключително полезни за зрението, тъй като са богати на ценния витамин А, който се грижи за цялостното здраве на очите. Неговият дефицит в човешкия организъм може да повлияе негативно върху способността ни да виждаме, увреждайки фоторецепторите.

6. Полезни са при язва

Още едно от полезните свойства на бананите е способността им да неутрализират прекомерната киселинност и да намаляват дразненето, покривайки лигавицата на стомаха. Това ги превръща в подходяща диетична храна срещу чревни нарушения, като например язва.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати