Бананите имат различен размер, цвят и твърдост в зависимост от това колко е узрял плодът. Бананът е с мека вътрешност, покрита с кора. Плодът тежи около 125 грама от които около 75% са вода, а другите 25% са сухо вещество. Освен че са много вкусни, те са и изключително полезни.
В един банан се съдържат множество витамини и минерали. Съдържа се още калий, който подпомага на тялото да бъде по-енергично. В състава си жълтите плодове имат витамин В6, който е отговорен тялото да произвежда аминокиселини, инсулин и хемоглобин. Също така се съдържа и витамин С в бананите.
С помощта на магнезий и триптофан, бананът ни прави и по-щастливи, тъй като тези 2 вещества подпомагат за развитието на така нареченият “хормон на щастието”. Подобряват зрението, забързват дейността на мозъка и ни правят по-съсредоточени с помощта на витамин А.
Консумацията на банани може да подпомогне за понижаване на кръвното налягане и може да намали риска от рак. Подобрява храносмилането благодарение на съдържанието на вода и фибри. Подобрява здравето на бъбреците. Бананите помагат за отслабване, тъй като са сравнително нискокалорични и засищащи.
Похапвайте ги в повече плодови салати и здравословни закуски, но можете да си приготвите и бананов кекс или бананов пудинг.
Коментари