gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои напитки са източници на витамин D

Кои напитки са източници на витамин D

Кои напитки са източници на витамин D
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Един от най-важните витамини за човешкото тяло е витамин D. Дефицитът му може да повлияе негативно на вашето здравословно състояние.

Витамин D е известен още като слънчевия витамин и е важно хранително вещество, от което тялото ни се нуждае, за да изпълнява различни функции. Той играе важна роля в усвояването на различни витамини и минерали като магнезий, фосфат и калций.

В допълнение този витамин повишава имунитета и подпомага растежа и поддържането на правилните нива на калций в костите и зъбите. Също така намалява болките в мускулите и костите, които се появяват вследствие липсата му.

Витамин D може да се добие от слънчева светлина и от някои храни като соя, гъби, сьомга, яйца и др. Може обаче да включите и определени напитки в дневното си меню, за да си набавяте необходимите количества. Ето кои са напитките, които съдържат витамин D:

Портокалов сок

Напитки с витамин D

Портокаловият сок е една от напитките, които са богати на витамин D наред с останалите минерали и витамини в състава му.

За предпочитане е да си приготвите полезната напитка у дома - с прясно изстискани портокали. Така ще избегнете изкуствените добавки, които се съдържат в соковете от магазина.

Краве мляко

Прясното краве мляко е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. То е перфектният източник на множество полезни вещества в това число и витамин D.

Най-добрият вариант е млякото с висока масленост, защото концентрацията на витамини D, А, К и Е в него е доста висока. Добавяйте го към различни напитки, ако не обичате да го пиете директно.

Соево мляко

Източници на витамин D

Това е един добър вариант за напитка за веганите и вегетарианците, които не консумират или ограничават животински продукти.

Соевото мляко е често подсилено с витамин D и други основни хранителни вещества, които се съдържат в прясното краве мляко. Четете внимателно етикета на соевото мляко в магазина, за да видите дали съдържа нужните вещества.

Кисело мляко

Киселото мляко и различните напитки на базата на кисело мляко също съдържат голямо количество витамин D. Ежедневната консумация на кисело мляко ви гарантира добър прием на този важен витамин.

Ако сте установили, че имате дефицит на витамин D, консултирайте се с вашия лекар. Той ще ви даде насоки какво да консумирате и дали е необходимо да се отбиете в аптеката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати