gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да купуваме риба?

Как да купуваме риба?

как да купуваме риба

Много често се случва да подценяваме важната за здравето ни роля, касаеща консумацията на риба и морски дарове. Всъщност почти всички диетолози смятат, че рибата трябва да бъде включвана в менюто ни поне 2 или 3 пъти седмично.

Дори да сме запознати с тези факти обаче, ние също така сме информирани, че рибата е сред най-малотрайните продукти и често се замисляме дали закупувайки риба, тя няма да е развалена.

Ето защо тук ще ви запознаем с основните критерии спрямо които трябва да избирате рибата, която закупувате.

Напълно естествено е най-добрата риба да е онази, която току-що сте хванали на въдицата си. В случай, че не сте запалени по риболова, то тогава се опитайте да си купите риба от някой ваш познат, който е опитен риболовец и току-що е попаднал на "добър улов". От какъв точно вид риба ще е уловът му няма никакво значение, защото най-важното е, че тя ще е прясна.

В допълнение към горепосоченото ще добавим и факта, че дивата риба е много по-полезна от тази, която се предлага по магазините и е част от т. нар. аквакултура.

За сравнение ще ви напомним за качеството на яйцата от свободно отглеждани кокошки и от онези, снесени от кокошки, затворени в клетка. Същото е и с рибата.

прясна риба

Дивата риба, която свободно живее във водоемите, е с много по-добро качество от онази, която изкуствено е захранвана с хормони и какво ли още не и се предлага из търговската мрежа.

Да, всички обичаме ципура, лаврак и сьомга, но тъй като тези риби не виреят в Черно море, те няма как да са съвсем пресни. Това не означава, че не трябва да ги консумирате, но поне ги закупувайте охладени, а не замразени.

Водещо правило при закупуването на прясна риба е да следите тя да има червени хриле, бистри очи и при допир по гърба ѝ видимо да има лесно заличима вдлъбнатина.

Това важи основно при закупуване от магазините или пазарите за черноморска риба, защото вносната риба обикновено е охладена, а и често пакетирана.

Т.е. няма как да докоснете гърба ѝ, а очите ѝ вероятно няма да са толкова бистри. Най-важният съвет в този случай е да следите за срока ѝ на годност, който задължително трябва да фигурира на опаковката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати