Традиционните ястия и специалитети на австрийската кухня

Традиционните ястия и специалитети на австрийската кухня

Австрийската кухня не е толкова засукана като френската кухня и по-скоро може да бъде определена като проста, но заслужава вниманието ви. Тя е силно повлияна от унгарците, чехите, италианците и дори турците, но има някои кулинарни шедьоври, които са се утвърдили като типично австрийски специалитети.

Ето кои са традиционните ястия и специалитети на австрийската кухня.

Виенски шницел

Няма как да не започнем от него, защото той е популярен навсякъде по света и ще е голям пропуск от ваша страна ако посетите Австрия и не го пробвате, особено ако се намирате в нейната столица, Виена. По традиция се приготвя от телешко месо, но на някои места се предлага и виенски шницел от свинско. Ако питате виенчаните обаче шницел, приготвен от различно от телешко месо, няма никакво основание да бъде наричан виенски.

Ябълков щрудел

Ябълковият щрудел е австрийски специалитет

Почти навсякъде по света можете да си хапнете ябълков щрудел, но надали знаете, че най-старата рецепта за приготвянето му се намира именно във Виенската библиотека. Т.е. истинският и автентичен ябълков щрудел е изобретение на австрийската кухня.

Супа от кнедли

На голяма почит се радва супата от кнедли от черен дроб (говежди), която се приготвя от месен бульон, подобни на кюфтенца кнедли и различни подправки. Известна е и супата Фритата, която се състои от тестени късчета с разнообразна форма и бульон, който на места може да е и зеленчуков, а не месен.

Вурст

Не се колебайте да си поръчате вурстчета (наденички) или кренвирши от традиционната австрийска кухня. Тази държава е производител на над 500 вида колбаси, които се приготвят с голямо старание от говеждо, свинско и дивечово месо и нямат нищо общо с т. нар. нашенски кренвирши и наденички, които често са с неясен състав и никак не са здравословни.

Торта Сахер

Торта Сахер е традиционен австрийски сладкиш

Може да я срещнете и като Захер и тя също е изобретение на австрийците. Разкошният вкус, който има тортата, се крие в смесването на различни видове шоколад. Искрено ви я препоръчваме!

Риба

Австрия не разполага с море, но за сметка на това е богата откъм реки и езера. В почти всяко заведение се предлага риба, като най-предпочитани са шарана и пъстървата. Да не забравяме и типичните за Австрия рибени пръчици от минтай, които макар и произведени от внесена отвън риба, са любимо ястие на австрийските малчугани. Сервирани с пържени картофки или пък с виенска картофена салата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати