gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни и витамини за добро кръвообразуване

Храни и витамини за добро кръвообразуване

Храни и витамини за добро кръвообразуване
Снимка: 1

Анемията и ниският хемоглобин в кръвта са все по-често срещани състояния. На практика това означава, че липсват достатъчно червени кръвни клетки. Нивото на хемоглобина се смята за важен показател за общото здравословно състояние.

Той транспортира кислорода от белите дробове към всички други органи и системи в тялото. За да се изработи хемоглобинът е необходимо желязо в достатъчни количества. Често се получава дефицит на този микроелемент и това състояние се нарича анемия.

Лечението на анемията се извършва с медикаменти, но невинаги те са нужни веднага. Често е достатъчно да се включат в менюто храни, съдържащи желязо.

Важно е да знаем кои са храните и витамините за добро кръвообразуване. При анемия веднага се появява необходимост от витамин С. Шипковият чай, цитрусовите плодове и някои зеленчуци като морковите и доматите могат да задоволят тази нужда.

Важен е също витамин В12. Той участва при формиране на червените кръвни клетки и е фактор при нивата на хемоглобин. Най-много витамин В12 има в продукти от животински произход като черен дроб, меса, сирене, яйца и рибни деликатеси. Морските водорасли и соята са подходящи за набавяне на този витамин, за тези, които предпочитат веганските източници.

Храни и витамини за добро кръвообразуване

Внимание! В организма калцият се свързва с желязото и пречи на абсорбацията му от организма. Затова храни, съдържащи желязо, не трябва да се смесват с тези, съдържащи калций.

Зърнените култури са другата спирачка пред усвояването на желязото, както и кафето и чаят.

Главоболието, световъртежът, бледността на кожата, постоянното чувство на умора, отслабването са все симптоми за анемия. Спазването на подходяща диета може да реши повечето проблеми, възникнали от малокръвието.

За набавяне на витамини от група В, основно витамин В6, се препоръчват бананите, зърнените храни, пилешките гърди, свинското и телешкото месо, пъстървата и слънчогледовото олио.

Витамин В9 или фолиева киселина се получава най-лесно от зърнените храни, телешкия черен дроб, граха, спанака, аспержите, бобовите растения и броколите.

За набавяне на желязо може да се доверим на пилешките дробчета, пуешкото и телешкото месо, лещата, боба, спанака, черната меласа.

Ако храната не успее да реши проблема с анемията, хранителните добавки идват на помощ. Активните съставки в тях осигуряват необходимите дневни дози за производство на достатъчно червени кръвни клетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати