gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Традиционни рецепти за Тодоровден

Традиционни рецепти за Тодоровден

традиционна питка за Тодоровден
Снимка: Ваня Георгиева

Тодоровден е един от най-светлите християнски празници в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон.

Този празник е известен и като Конски Великден - конски, защото тогава се организират кушии, а конете са празнично пременени с пискюли, а Великден, защото празникът е подвижен и се чества през първата седмица от Великия пост. Тази година Тодоровден се пада на 20-ти март.

На Тодоровден всички именици посрещат за здраве своите гости и ги нагостяват подобаващо. Тъй като трапезата на Тодоровден по обичай трябва да е само от постни ястия, в следващите редове решихме да ви представим нашите предложения. За да не се чудите в последния момент какво точно да приготвяте.

Супи и чорби

Във всеки кухненски шкаф или килер се намира по някой пакет боб или леща, а именно те са сред най-често приготвяните супи за Тодоровден. Отново подчертаваме, че в тях не може да има нищо месно, все пак спазваме старите обичаи. И към двете чорби пасват добре зеленчуци като кромид лук, моркови, чесънче, джоджен и чубрица.

традиционни ястия за тодоровден

Можете да добавите и малко домат, но със сигурност през този сезон е по-добре да използвате консервирани домати, а не онези, които се продават за пресни по магазините и които често имат вкус на пластмаса.

Други постни супи, които можете да приготвите са гъбена чорба, супа с кисело зеле, лучена супа, чеснова супа или пък супа от зеленийки като спанак, лапад, киселец и други (ако вече се предлагат като сезонни).

Салати

Предвид факта, че Тодоровден се празнува обикновено или февруари или март, то няма как да ви съветваме да приготвяте пресни салати. Но пък можете да предложите различни туршии, кисело зеле или пък печени чушки. Последните - отново, ако разполагате със замразени или консервирани.

Основни ястия

Като изключим, че основните ястия трябва отново да са постни, пред вас не съществуват никакви ограничения. Развихрете се спокойно в кухнята. Можете да приготвите постни сарми с ориз или пък пълнени чушки с картофи и праз лук или пък боб.

баница за тодоровден

Кюфтенцата от свежи зеленийки или пък от картофи са любими и на малки и на големи. Запечено в гювеч кисело зеле с или без ориз, картофена яхния или пък яхния от зелен боб са също добри варианти.

Баницата и/или питката, както и свареното жито са задължителни за трапезата на Тодоровден. Колкото и да сте се постарали до този момент с приготвянето на трапезата за Тодоровден, ако не сервирате на масата питка, баница или жито, усилията ви биха били напразни.

Ако пък искате да видите и някои конкретни идеи, вижте и няколко изпитани рецепти за Тодоровден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати