Вкусни и полезни салати с черна ряпа

Вкусни и полезни салати с черна ряпа
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Репичките, както и бялата ряпа присъстват сравнително често в менюто ни. Защо обаче отбягваме консумацията на черна ряпа, след като тя е толкова полезна за организма ни?

В черната ряпа се съдържа вещество, което е известно като лизоцим и за което се знае, че има мощно антимикробно действие. За да имате най-пълноценна полза от него обаче, е добре да похапвате ряпата сурова, а не печена или пък сварена.

Ето защо тук ще ви покажем как да си приготвите вкусни и полезни салати с черна ряпа, без предварително да я подлагате на термична обработка.

Салата от черна ряпа, моркови и целина

Обелете една черна ряпа, 2 средно големи моркова и 1/4 глава целина. Всичко се настъргва на едро ренде, но ако черната ряпа ви е прекалено люта за вкуса ви, е по-добре, след като я настържете, да я посолите и да я оставите малко да се отцеди. Зеленчуците се смесват в купа, подправят се със зехтин, малко оцет, ситно нарязан копър и сол на вкус (ако предварително сте осолявали ряпата, вземете това предвид и не прекалявайте с добавянето на сол). Вашата вкусна и определено полезна салата от черна ряпа е готова!

Салата с черна ряпа и ябълка

Салата от черна ряпа и ябълка
Снимка: Ivi Vacca

Отново всички продукти се обелват и се рендосват. Много е важно веднага да ги полеете с малко лимонов сок, защото в противен случай ябълката почернява. Отделно разбъркайте в малка чаша или купичка 1 ч.л. горчица, зехтин, малко сол и мед и с този дресинг овкусете салатата. По желание можете да добавите ситно смлени орехи или пък ситно нарязан копър.

Салата от черна ряпа, зелен лук и сметана

Салати с черна ряпа и сметана
Снимка: Borislava Dimitrova

Обелете и нарежете черната ряпата на дребни кубчета и я сипете в купа. Измийте няколко стръкчета зелен лук, нарежете ги и ги добавете към ряпата. Можете да добавите и 1 пресована скилидка чесън и малко ситно нарязан магданоз. Добавете сметаната и подправете със сол, черен пипер и зехтин. Освен да е вкусна, но и да е полезна салата ви, не прекалявайте със зехтина и солта. Също така не е необходимо да използвате възможно най-пълномаслената сметана, в случай че следите теглото си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати