Натурални дезинфектанти от нашата кухня

Натурални дезинфектанти от нашата кухня
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.67 лв.
Виж ››

По телевизията редовно пускат реклами на препарати за дезинфекция, но когато решим да си закупим поредния рекламиран продукт, стигаме до извода, че той е или прекалено скъп или пък не толкова качествен.

Добрата новина обаче е, че вероятно в собствената си кухня разполагате с натурални дезинфектанти, за чиято сила дори не сте и подозирали.

Ето някои изключително удачни домашни средства, които можете да използвате за дезинфекция.

Дезинфекция с гореща сапунена вода

В 21 век надали има кухня, в която да няма течаща гореща вода или пък веро. За да послужи оптимално сапунената гореща вода, е добре обаче тя да е наистина вряла. За целта можете дори да я кипнете на котлона или пък да използвате кана за загряване на вода. Разтворете в нея верото и с тази смес избършете всички кухненски плоскости.

Дезинфекция с Оцет

Натурални дезинфектанти

Оцетът е особено подходящ за почистване на дървените дъски, които сте използвали, докато сте рязали риба или месо върху тях. Освен че ще премахне микробите, оцетът ще се справи и с неприятната миризма, която остава по тях след употребата им.

Лимонов сок като дезинфектант

Лимонът е естествен неутрализатор на микрооргазнимите, но освен това той е и чудесен ароматизатор. Можете да разрежете на две един лимон и директно да натъркате с него повърхностите, които искате да дезинфектирате или да изцедите в купа лимонов сок и с помощта на гъба да ги натриете.

Сода за хляб като дезинфектант

Содата е натурален дезинфектант

Хубавото на содата за хляб е, че тя има и абразивни свойства. Поставяйки я върху стара четка за зъби, можете с нея дори да почистите фугите между плочките.

Алкохол за дезинфекция

Когато става въпрос за дезинфекция с продукти от кухнята, не можете да използвате какъвто и да е алкохол, защото той трябва да е над 60 градуса, за да може да се справи с микробите. Идеален за дезинфекция например е традиционния Абсент, който е с над 65 процента съдържание на алкохол. Голяма част от домашните ракии също са много подходящи за тази цел.

Етерични масла за дезинфекция

В случай че вече сте се запалили по здравословното хранене, вероятно вече сте разбрали, че повечето етерични масла не се използват само в козметиката или в ароматерапията, но са верен помощник и в кулинарията. Особено подходящи за подправянето на студени супи или пък за приготвянето на дресинг към салати са етеричните масла от цитруси - портокалово масло, лимоново масло или пък етерично масло от грейпфрут. Това, което надали знаете обаче, е фактът, че те имат и силно антибактериално свойство.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати