gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Масло от ким - ползи и приложение

Масло от ким - ползи и приложение

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
10029721011k
Масло от ким - ползи и приложение
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
Виж ››

Кимът е една от най-полезните билки и подправки. Той има много ясно изразен аромат и в България е познат като кимел, див анасон, диво резене.

Кимът е билка, която е дългогодишно растение от семейство Сенникоцветни. Не трябва да бъркате кима с кимион - виж разликата между ким и кимион. Кимът има доста дълга история, която започва още през 1500 година преди новата ера.

Кимът се използва като подправка в мазни храни и такива, които трудно се смилат, храни като свинско месо, гъше, патешко, ястия със зеле, цвекло. Трябва обаче да се внимава колко подправка слагате, защото тя има изразен и наситен вкус и не трябва да се прекалява.

Кимът се използва и при направата на колбаси или консерви с месо.

Препоръчва се, ако имате проблеми с храносмилането, да пиете чай от ким, докато обядвате или вечеряте.

Чай от ким

В тази статия ще обърнем внимание на това какви са ползите от кима и маслото, което се прави от него. Ароматите, които се съдържат в кима, стимулират лактацията или по-точно казано - млекоотделянето, което помага на жени, които са родилки и кърмят.

Кимът помага при газове, като предотвратява тяхното образуване. Също помага и при болки в стомаха и проблеми със стомашно-чревния тракт. В подправката ким се съдържат много важни компоненти, които можете да си набавите и чрез етеричното масло от ким.

Ползи от ким и маслото от ким

- Кимът е доказал, че влияе много добре на отделителната система. Също така кимът има противовъзпалително действие;

- Кимът помага при инфекции на дихателните пътища;

- Помага при много упорита кашлица, бронхити, бронхиална астма;

- Маслото от ким помага за намаляване на всяка физическа болка.

Маслото от ким се използва, защото има много терапевтични ефекти. То също помага да се намали физическото и психическото напрежение и помага за намаляване на стреса.

Етеричното масло от ким действа тонизиращо на организма, а също така и изчиства тялото от натрупаните токсини. Това масло помага и за забавяне на стареенето на кожата. Поради голямото си антисептично действие маслото от ким е много подходящо при инфектирани рани, синини и гъбички.

Маслото от ким помага в борбата в с глисти, като предотвратява тяхната поява. Кимът, както маслото или чаят, направени от него, стимулират имунитета. Помагат и за облекчаване при подуването на корема. Помагат също и при колики. Кимът помага и за подобряване на апетита.

Маслото от ким може да помогне и при мазоли, рани или язви. То също е препоръчително да се използва от хора, които имат чернодробна недостатъчност, за хора, които имат проблеми с храносмилането или нямат апетит.

Ким подправка

Препоръчителното използване на маслото от ким е както следва:

- Ако имате проблеми с храносмилането, втривайте няколко капки от маслото върху стомаха и корема по посока на часовниковата стрелка, като това се прави в продължение на три седмици;

- Ако желаете да приемате вътрешно маслото от ким, то първо трябва да се консултирате с лекар;

Маслото от ким помага и при циреи. Помага също и при мазна кожа, като я балансира и стяга. Може да се използва и при болки в гърлото, като с него се правят инхалации.

Маслото от ким се разрежда 1:20 за употреба върху тялото и 1:40 за употреба върху кожата на лицето.

Маслото от ким успокоява нервите и умствена умора.

Виж още ползи на маслото от кимион.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати