Как да вкараме повече желязо в диетата на децата

Как да вкараме повече желязо в диетата на децата

Като възрастни и достатъчно информирани родители, ние знаем колко важно е желязото не само за нашия организъм, но и за този на децата ни. Знаем, че поради ред причини именно пролетно време се установява неговия дефицит и също така знаем, че трудно бихме обяснили на децата си, че желязото е жизненоважно за здравето им.

В следните редове целта ни ще е не само да ви покажем кои храни са най-богати на желязо, но и как да ги предложите на децата си по начин, по който те да са им вкусни и да предизвикват интереса им.

Защото се оказва, че някои продукти, които за нас са любими и възприемаме като истински деликатес, изобщо не се нравят на малчуганите. В името на здравето им се понякога се налага да прилагаме хитринки към децата и тактика в желанието ни да ги нахраним здравословно.

Ето кои храни съдържат най-много желязо и как да ги предлагате на децата.

Зеленчуци с желязо

Как да вкараме повече желязо в диетата на децата

Всички типично пролетни зеленийки като спанак, лапад, киселец и др., слагаме под общ знаменател, защото са изключително добър източник на желязо. Това важи и за броколито, карфиола и аспержите. Лошото е, че повечето деца не ги желаят, а както добре знаем "на сила хубост не става". Рядко бихте постигнали успех дори и ако им пуснете детското филмче за Попай Моряка, който придобива невероятна сила и мускули, поглъщайки спанак.

По-ефективно би било да се опитате да „пробутате“ зеленийките под формата на кремсупа, към която сте прибавили подходящи за възрастта на децата подправки, с които пролетната супа да не изглежда съвсем зелена на цвят. Например червен пипер.

Също така можете да приготвите картофени кюфтенца, в които сте добавили спанак, лапад или други зеленийки, с които разполагате. Да не забравяме, че има дори и сладкиши със спанак, които се приготвят и с други със зеленолистни зеленчуци и които доста се услаждат на малчуганите.

Меса, богати на желязо

Най-богати на желязо са всички дреболии, начело с черния дроб, но повечето педиатри съветват те да не се консумират от малки деца. Допустимо е само ако се предлагат под формата на детски пюрета, приготвени по установени стандарти.

Нищо не ви пречи обаче да предлагате на детето си телешко месо или всякакво птиче месо, които са също добър източник на желязо. Проблем може да срещнете предимно с телешкото, защото то ще е по-трудно за дъвчене от децата, което може да се превърне и в досадно за тях занимание. Пасирането му и предлагането му като кремсупа отново би ви спасило.

Плодове с желязо

Желязо в диетата на децата

По отношение на плодовете няма какво толкова да ви съветваме, защото децата ги обожават. Най-богати на желязо плодове са цитрусовите плодове, кивито, изсушените ягоди, динята, пъпешът и мангото. Вземете предвид, че има много деца, които са алергични както към цитрусовите плодове, така и към ягодите и кивито.

Риба и морски дарове за източник на желязо

Те осигурят не само огромно количество желязо, но са богати и на омега-3 мастни киселини. Проблемът с тях обаче е аналогичен като онзи със зеленийките. Да, не са зелени на цвят, но имат специфичен мирис и вкус и рядко ще попаднете на деца, които да ги харесват. Колкото и панирането да не е особено препоръчителен метод за предлагане на детска храна, толкова е най-вероятно именно чрез него вашите малчугани да се „прежалят“ да хапнат някое и друго парче риба.

Яйца и млечни продукти за повече желязо

Сандвичи за деца

Най-много желязо се съдържа в яйчния жълтък, но по незнайни причини децата предпочитат да похапват само белтъка. Ако трябва пак да прибягваме до хитринки, бихме ви посъветвали да намачкате с вилица жълтъка на вече свареното яйце и да го смесите със сирене. Намажете с тази смес филия с пълнозърнест хляб (зърнените храни също съдържат доста желязо) и така я предложете на отрочето си. А защо не сварите пъдпъдъчи яйца и заедно с чери доматчета не ги нанижете на клечки за зъби.

Всичко, което изглежда интригуващо на външен вид за едно дете, се предполага, че е и вкусно!

Вижте още полезни и атрактивни рецепти за деца, както и много вкуни бисквитени торта за деца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати