gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко точно ядки е полезно да ядем на ден

Колко точно ядки е полезно да ядем на ден

Ядки на ден

Ядките, считани от мнозина за суперхрана, имат наистина впечатляващ хранителен състав. Те са богати на протеини и мазнини (включително на омега 3- мастни киселини) и в състава им влизат безценните за здравето манган, мед, магнезий, цинк, селен, витамин Е, както и още много други полезни вещества.

Независимо дали обичате да си похапвате орехи, кашу, шамфъстък, кедрови ядки или дори жълъди, е важно да внимавате с количеството им. В случая не важи приказката на Мечо Пух Колкото повече, толкова повече!

Според Наталия Денисова, която е кандидат на медицинските науки и по настояще е на служба в московския Федерален изследователски център за хранене и биотехнологии, ядките наистина са много полезни, но когато консумирате от тях не повече от 50 грама на ден.

Тя твърди, че 100 грама ядки се равняват на приети 600 килокалории и могат да доведат до неприятни реакции на стомашно-чревния тракт, поради което най-доброто мерило за ежедневна консумация на ядки е от 30 до 50 грама. Консумацията на над 60 грама ядки лесно би могло не само да доведе до качване на килограми, но и да провокира проблеми със стомаха и червата.

Рускинята смята, че за да извлечем здравословните ползи от консумацията на ядки, е напълно достатъчно да хапваме по 3 цели ореха и не повече от 12 лешника или бадеми.

Колко точно ядки е полезно да ядем на ден

Всъщност, ако се замислим по-задълбочено, веднага ще направим аналогия и с прочутата житна диета на Петър Дънов за физическо и духовно извисяване. Ще оставим настрана засега подробностите около изпълнението ѝ, но дори и в нея, е позволена консумацията на най-много 9 ореха на ден.

И отново според Петър Дънов най-добрият ден от седмицата за консумация на ядки е събота или както казва той:Виолетовата събота, денят на Сатурн, е времето на ядките – орехи, бадеми, лешници…

Независимо в кой ден от седмицата сте решили да похапвате ядки, след като уточнихме, че трябва да внимавате с количеството им, е безспорен и фактът, че те намаляват сърдечно-съдовите заболявания и са особено полезни за хора на над 50-60 годишна възраст. А най-големият първенец сред всички ядки по отношение на съдържанието си на омега-3 мастни киселини е орехът.

В заключение ще добавим, че ако ограничавате количеството на консумираните ядки, те наистина са признати за суперхрана от специалистите по здравословно хранене. Но само когато става въпрос за сурови ядки, консумирани без никакви добавени подправки към тях. Онези, които са изпечени, изпържени, опушени или пък глазирани, вече спадат към друга категория храна, която съвсем не е толкова здравословна!

За повече вкус вижте нашите рецепти за орехова торта и барчета с ядки.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати