Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически салати за Великден

Класически салати за Великден

ЕлиЕли
Помощник Готвач
412499
класическа картофена салата
Снимка: Sevdalina Irikova

Великденската трапеза предполага да е богата и обилна, но и вкусна, за да може да нагости цялото семейство. По традиция на този празник освен яйцата и козунака, трябва да има великденска салата, заешко или агнешко месо.

Ето и няколко рецепти за класически Великденски салати:

1. За класическата зелена салата са необходими връзка маруля, връзка пресен лук, връзка репички, половин връзка пресен чесън, 100 грама сирене, 2 с.л. зехтин и две яйца.

Всчики продукти се почистват и измиват добре. Салатата може да бъде нарязана с нож, но по-добре е да бъде накъсана, за да не се намачка и да остане свежа по-дълго време. Репичките се режат на колелца или на полукръг, лукът и чесънът се режат на ситни парчета. Прибавят се към накъсаната маруля и към тях се добавя малко сол и зехтинът.

зелена класическа салата

След това се прибавя нарязаното на кубчета сирене и маслини (по желание). Отново всичко се обърква добре, след което най-отгоре се редят яйцата, нарязани на осминки или рендосани. Това е една от най-традиционните салати за Великден.

2. Картофена салата с краставици, за която са необходими килограм картофи, 4 яйца, 2 броя краставици, 200 грама майонеза, 300 грама сирене и 200 грама кисело мляко, малко лимонов сок.

Картофите (небелени) и яйцата се сваряват (поотделно) и се оставят да се охладят. След като картофите са добре сварени и охладени се рендосват, на едро ренде, в голяма купа и се овкусяват с малко лимонов сок и сол. В същата купа, върху картофите се настъргват последователно сиренето, краставиците и обелените варени яйца, без да се разбърква.

В отделен съд се смесват добре майонезата и киселото мляко. Когато е добре разбита, сместа се полива върху картофената салата и се оставя 20 минути, за да се овкуси добре, като отново не се разбърква. След това може да се поръси с малко магданоз по желание и да се сервира.

3. Класическа картофена салата се прави с килограм картофи, 4 средо големи глави лук или 2 връзки пресен лук, щипка сол, 6 с.л. олио.

картофена салата за Великден
Снимка: Диана Костова

Картофите се слагат небелени в тенджера и се оставят на котлона до сваряване. Когато са добре сварени се оставят да се охладят. През това време лукът се реже на средно дебели полумесеци, ако са глави лук или на не много ситно, ако е пресен лук.

Картофите се режат на средно големи кубчета и към тях се добавя лукът. На котлона в малък съд се оставят супените лъжици олио, за да се загрее силно.

Накрая картофите и лукът се поръсват със сол и силно загрятото олио и се разбръркват добре. По желание лукът може да бъде заменен с праз. Поръсва се с магданоз на вкус. Още една вкусна и класическа великденска салата.

Ако тези идеи не ви бяха достатъчни, вижте още предложения за вкусни великденски салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest