gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Вечерните напитки за добър сън

Вечерните напитки за добър сън

Вечерните напитки за добър сън

Качеството на съня зависи в голяма степен от напитките преди лягане, тъй като течностите са това, което продължаваме да приемаме след вечеря чак до лягане. Неспокойният сън и умората сутрин са причина да се преразгледат навиците вечер относно консумацията на напитки.

Топло мляко

Топлото мляко преди лягане гони безсънието и това го знае всеки. Доказателства за тази представа все още няма, но дали действа на принципа на плацебо ефекта, или има някаква доза истина, не е важно. Може да се пробва. Възможно е триптофанът в топлото мляко да се превръща в мелатонин в тялото и това да има сънотворен ефект.

Чай от лайка

Този чай е естествено успокоително средство и се препоръчва при безсъние. Той успокоява и не съдържа кофеин.

Бадемово мляко

Кравето мляко е питателно, но неговата здравословна алтернатива са растителните млека като бадемовото. В него също има триптофан, освен това се намират значителни количества магнезий, който действа благотворно на съня.

Кокосова вода

Кокосова вода преди сън

Кокосовата вода е сред препоръчителните напитки преди лягане заради магнезия и калия в нея, които отпускат мускулатурата и подобряват качеството на съня. Съдържа също така витамин В, който намалява стреса и помага сънят да бъде отморяващ и зареждащ.

Бананово смути

Банановото смути е изключително вкусна напитка за подобряване качеството на съня. Един малък банан, смесен с чаша бадемово мляко прави наистина чудеса. Тази напитка е много здравословна и може да служи като нощно хапване, което подпомага заспиването.

Лунно мляко

Названието на тази напитка събужда любопитство сред неизкушените. Може да се приготви от някои супер храни. Най-често се използва гъбата Рейши. С нея се намалява чувството на тревожност, нужно за бързо заспиване. Може да се закупи под формата на прах или масло. Другата добавка е Ашваганда - съставка, получена от лечебно растение.

Напитката се прави като се загрее нужното ни количество бадемово мляко, добави се щипка от гъбата Рейши на прах и щипка Ашваганда. Може да се овкуси с какао на прах, сироп от агаве, канела, мед или кокосова захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати