gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранителни източници на витамин B8

Хранителни източници на витамин B8

Хранителни източници на витамин В8

Витамин В8 се явява водоразтворим витамин. Той се произвежда от организма, но не може да се твърди, че това е достатъчно, за да задоволи нуждите на всеки организъм. Кои са основни естествени източници на витамин В8?

Източници на витамин В8 от животински произход

Витамин В8 мое да се открие в месото от органи - черен дроб, бъбреци, месо (свинско, пилешко), съдържа се още в яйчен жълтък и млечни продукти. Може да го получите от ястия с телешки черен дроб, гозби с пилешко и ястия със свинско.

Растителни източници на витамин В8

Витамин В8 се съдържа в шоколад, бобови растения (леща, сушен боб, сушен грах), сушени плодове и ядки, цитруси, банан, касис, ягоди, ябълки. В някои зеленчуци (зеле, гъби, домати, спанак, авокадо, моркови, соя, в зърнени храни (пшеница и овесени ядки).

Свойства на витамин В8

Витамин В8 е водоразтворим витамин. Той се произвежда от организма в големи количества, но това е достатъчно само при общото нормално функциониране на всички системи.

Витамин Б8 при бременност

От него имат допълнителна нужда бременни жени и жени, които кърмят. Въпреки това през тези два периода е за предпочитане да не се приемат добавки над препоръчителните количества като предпазна мярка.

Ползи от витамин В8

Ползите то витамин В8 са много: Улеснява загубата на килограми и понижава кръвното налягане. Подпомага работата на черния дроб, клетките и нервната система. Понижава стойностите на вредния холестерол и въздейства успокояващо при нервно напрежение. Подобрява работата на стомаха и на репродуктивната система.

Признаци за дефицит на витамин В8

Признаците за дефицит на витамин В8 са: нередовен стомах, проблеми със съня, кожни заболявания, рядка коса, спиране на растежа, раздразнителност.

Недостигът на витамин В може да е причинен от злоупотреба с алкохол, прием на много кафе или чай, които разрушават витамина.

Препоръчителните хранителни дози варират от 15 до 300 мг на ден, в зависимост от възрастта и други нужди; препоръчителният среден прием е 50 мг на ден.

Витамин В
Снимка: 1

Нуждите се увеличават и сред спортистите, особено в случай на интензивни упражнения.

Вече знаете кои са храните с много витамин В8. За да си го набавяте, похапвайте повече ястия със субпродукти, свежи плодове и специалитети с яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати