gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от употребата на сумак

Здравословни ползи от употребата на сумак

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
979558
сумак
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

По света има такова огромно разнообразие от подправки, че трудно биха се събрали и в най-обширната готварска книга. Някои от тях като магданоз, копър, босилек, розмарин, чубрица, мащерка и други, се използват почти във всички държави, но има и такива, които нямат такава широка популярност.

Повечето кулинарни специалисти считат, че най-благодатен откъм подправки е арабския свят, защото местната кухня не би била толкова известна ако в нея не присъстваха всякакви ароматни прахове, семена и благоуханни треви.

Тук е дошъл моментът да ви запознаем с една типична за арабската кухня подправка, която е известна като сумак. Днес тя масово се използва в целия арабски свят, но в диво състояние се среща най-вече в Иран, Южна Италия и на остров Сицилия. По повод последното изказване е добре да знаете, че може да срещнете сумака и като Сицилиански сумак, шумак или шмак, но всички тези имена са отнасят за една и съща подправка.

Сумакът представлява див храст, от който за кулинарна употреба се използват плодчетата му. Те се изсушават и в повечето случаи се смилат докато придобият консистенцията на прах.

Вкусът на сумака може да се определи като плодово-кисел и леко натрапчив, но спокойно може да се каже, че няма подправка, която да го имитира по своя вкус и аромат. Сумакът си е сумак.

В различните кухни той се използва по различен начин, но на повечето народи е познат, защото се среща в сосовете за дюнери. Използва се за маринати за месо и риба, за подправка за ориз, както и често се предлага заедно с кисело мляко при поднасянето на сарми и фалафели.

сумак здравословни ползи

Сумакът е част от популярния арабски микс заатар, който включва в себе си и мащерка, кориандър, печен сусам и риган.

Но сумакът се използва в арабския свят не само за кулинарна употреба. Местните жители го приемат като целебна подправка, която действа в няколко насоки.

Сумакът действа много добре на храносмилателната система, като помага при болки в стомаха, загуба на апетит, диария или повръщане. Той има доказано диуретично действие.

От векове се счита, че сумакът действа добре и на дихателните пътища и облекчава симптоми като възпалено гърло, кашлица или запушен нос.

В някои арабски държави сумак се предлага под формата на лековита отвара при грип и настинка, както и при поява на различни инфекциозни заболявания.

Сумакът има и способността да намалява нивото на кръвната захар, поради което може да бъде консумиран и от хора, страдащи от диабет.

В заключение ще добавим да не бъркате арабския сумак с неговата разновидност, която се среща в Северна Америка. Последната е силно токсична и само при допир до листата ѝ можете да получите обриви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати