Тайната на италианските салами

Колбаси
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Саламът не е наименование на един конкретен колбас. Той е общ термин, описващ всички видове “обвити” месни продукти. На италиански терминът за такъв тип местни продукти е insaccati. Произходът на думата идва от латинската дума "Salumen", която описва комбинация от осолени меса.

Саламите от векове насам са запазена марка на италианското кулинарно майсторство. Подобно на много други италиански продукти от свинско месо, саламите имат дълга история, която започва много преди великата Римска империя.

През вековете регионалните вариации и технологичното производство на различните италиански колбаси са довели до появата на много видове салами, които днес се считат за деликатес.

Един от най-известните традиционни салами е Фелино (Felino). Той се прави по правило в богатия на кулинарни изкушения и майстори район на Парма. Ще познаете този сух салам по неравната му форма, която от единия край е по-малка в сравнение с другия. Обикновено за приготвянето на този деликатес са нужни около 3 месеца, като Фелино се нуждае от същите климатични особености като популярния Prosciutto di Parma.

Саламът Финочиона (Finocchiona) се отличава със своя аромат от семена (finocchio), които са съчетани в микс от подправки. Изключително ароматен и апетитен, този десет инчов колбас с няколко вариации се приготвя от фино смляно свинско месо и мазнини, които се сушат около 3-4 месеца. Ще познаете Finocchiona по пикантния вкус и по дебелите резени, на които той по традиция се поднася.

Салами

Култовият салам Napoletano се отличава със своя малък размер, червеникав цвят и вкус на пикантни чушки. Той много прилича на познатия Пеперони (pepperoni), но за разлика от тази вариация на италиански салам, Наполетано се приготвя единствено от чисто свинско месо и малко мазнини, докато в Пеперони има свинско, телешко и повечко сланина. Наполетано напомня доста българската луканка, има форма на подкова и се предлага в няколко вариации с различна степен на пикантност.

Вентричина (Ventrichina) е перла в короната на италианските салами. Произвежда се в селцето Kronyaleto, което се намира в провинция Терамо. Вентричина се приготвя от чисто свинско месо, с добавка от хляб, чесън, портокалови кори, сладки и люти чушки и розмарин. Невероятният вкус на този салам е любим на италианците от много векове. В миналото той е бил еднакво харесван, както от обикновените селяни, така и от кралете на Неапол.

Кулатело (Kulatello) пък е наименованието на шунков деликатес от най-високо качество. Традиционно той се произвежда в северната част на провинция Парма, известна като Bassa Parmense. Селцето е известно със своя влажен климат и гъсти мъгли, които са един от основните фактори за неповторимия вкус на Кулатело.

През вековете поети са сравнявали този салам с вълнуващите форми на младите жени. Кулатело е бил сред любимите деликатеси на имена като Джузепе Верди, Бил Клинтън, Тони Блеър, Оскар Луиджи Скалфаро и папа Йоан Павел II.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати