Царството на сирената

Видове Сирена

Сирената са толкова много видове, че трудно могат да бъдат изброени. Много често сирената носят имената на районите, в които се произвеждат.

Не е ясно кога точно се е появило сиренето. Но историята твърди, че още по времето на Омир то е било деликатес. Древният гръцки поет го е възпял като вкусна хапка. Според някои източници римляните измислили първите стандарти за производството на сиренето.

Млечният продукт съдържа протеини, соли и минерали като цинк, магнезий, фосфор. Сиренето е богато на витамини А, В2, В12, Д и РР. Сиренето притежава изобилие от калций, който заздравява костите и зъбите. А според специалистите наличието му във всекидневното меню помага на нервните клетки, кожата и храносмилането.

Всеки вид сирене си има своя технология, по която се произвежда. За да се получи качествено, сиренето задължително се приготвя от чисто мляко. Страните, традиционни производители на сирене, имат много стриктни стандарти.

Франция е една от страните, в която се произвеждат най-много сирена. Преди много години дори Шарл дьо Гол се е шегувал, че никак не е лесно да управлява народ, който яде 200 вида сирене. Всяка френска провинция има типични местни сирена.

Сиренето "Камамбер" е възхищавало много прочути личности. Мекото сирене с тънка бяла коричка от плесен се произвежда само в Нормандия.

А спомняте ли си баснята на Лафонтен за гарвана и лисицата сиренцето? Кулинарни спецове от Франция твърдят, че сиренето в нея е "Бри".

Безспорно сиренето с най-голяма популярност в света е "Рокфор". То е първото френско сирене, официално защитено чрез закон. Както и американците пазят рецептата за Кока Кола, така се пази и тайната на производството на "Рокфор". За оригинален "Рокфор" се смята само сирене, отлежало в естествените пещери на едноименния френски район.

"Грюер" се произвежда и във Франция, и в Швейцария. Истинският "Грюер" лесно може да се познае, тъй като на питата има печат "Швейцария".

Сирената, произведени в Швейцария, се отличават с това, че са много надупчено. Това е така, тъй като по време на ферментацията се отделя въглероден диоксид. Колкото по-големи са дупките, толкова по-скъпо е сиренето, заради по-дългия период на зреене.

Моцарела с Домати

"Ементал" e швейцарско сирене. Произвежда се от прясното сурово мляко на крави, които не са хранени със силаж. Забранено е влагането на хранителни добавки. Питата на "Ементал" е една от най-големите в света и всеки сплескан диск се прави ръчно.

"Моцарела" е италианското сирене и се се произвежда от биволско мляко. Но по време на войната нацистите избили много биволи и италианците започнали да се правят и от краве мляко. Биволската "Моцарела" се счита за по-вкусна.

На италианския деликатес "Маскарпоне" дължим вкусното тирамису. Това е най-мазното италианско сирене и не се препоръчва за диети.

"Пармиджано Реджано" е твърдо, силно ароматно сирене, произвеждано от обезмаслено краве мляко. Трудно се реже с нож и затова италианците използват уред, подобен на длето.

Англичаните са известни със сиренето "Чедар". Със зреенето вкусът му става по-остър, а цената по-висока.

В Холандия пък се произвежда "Гауда", което се счита за едно от най-старите сирена. Докато е младо, сиренето е меко, почти кремообразно, и има лек сметанов вкус. Зреейки, придобива все по-силно изразен пикантен и остър вкус.

Какво да сервирате заедно със сирене? От плодовете - грозде, ябълка, орехи, смокини, диня и авокадо. Сирената със силно изразен вкус и аромат са подходящи за комбинация с бяло вино. Пикантните видове вървят повече със силно вино. Колкото по-зряло е едно сирене, толкова по-отлежало вино му подхожда.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати