Как сами да приготвим суши

Приготвяне на Суши

Суши можете да приготвите и сами и то няма да се различава от това в ресторантите, ако вложите малко старание. Преди да се заемете с приготвянето на този деликатес, купете си специална подложка от бамбук за приготвяне на роловете.

За да направите ролове с хайвер, са ви необходими седемдесет грама водорасли нори, двеста и петдесет грама бял ориз, сто и петдесет грама червен хайвер, една чаена лъжичка сол, четири супени лъжици захар, гореща вода – две супени лъжици и четири супени лъжици оризов оцет.

Измийте добре ориза, отцедете в гевгир и оставете за един час. Смесете продуктите за соса – във водата разбъркайте захарта и солта, добавете оцета. Разбъркайте всичко.

Сварете ориза под капак и го сложете в дълбока купа. След като поизстине, овкусете го със соса. Наливайте соса на малки порции, като постоянно опитвате ориза.

Когато достигне желания от вас вкус, сложете го в купа, покрийте с мокра кърпа и оставете в хладилника. След половин час извадете ориза и го разделете на четири части.

Върху бамбуковата подложка сложете едно парче прозрачно фолио, а отгоре – водорасло нори с грапавата страна нагоре. Намокрете ръцете си с вода и разпределете ориза в плоска дебела линия.

Вдигнете подложката от бамбук така, че да се получи роло от нори с ориз. Оставете норито за десет минути на студено място, след това отстранете прозрачното фолио и разрежете на равни кръгчета, за да получите ролове. Използвайте нож, намокрен във вода. Върху всеки рол наръсете червен хайвер и сервирайте.

Суши

Можете да приготвите лесно и ролове с авокадо и хайвер. Ще ви трябва едно зряло авокадо, една чаена чаша ориз, пет листа нори, сто грама хайвер, сол на вкус, маринован джинджифил.

Добре измийте ориза и го сварете с три чаени чаши подсолена вода. Варете ориза до извирането на водата. Изстудете, разпределете по норито, без а го завивате. Изчистете авокадото от кората, отстранете костилката и нарежете на филийки с дебелина два сантиметра.

Разпределете върху ориза. Намажете с хайвер. Намокрете леко ръбовете на норито с вода, завийте го на роло и оставете за час и половина в хладилник. Разрежете на ролове, оставете да починат малко в топло помещение и сервирайте с маринования джинджифил и уасаби.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван
Иван
31.07.2011 11:40
Винаги когато правим суши го съхраняваме в хладилника и вкусовите му качества на шест. Всеки, който твърди обратното, значи не е правил.
0
0
Петър
Петър
31.07.2011 04:08
Не знам кои ги пише тия глупости, но суши в хладилника е престъпление.
1
0