Солта е враг номер едно

Солта е враг номер едно

Прекомерната употреба на сол крие доста рискове. Солта е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, очни заболявания и въобще цялостно влошаване на здравето. Това обаче не означава, че до края на дните си трябва да избягваме солта.

Физиологически погледнато натриевият хлорид е жизненоважна съставка. Съществува обаче така наречената полезна сол. С различни свойства от пакетираната обикновена сол и с множество минерали, можем да си сипваме от нея колкото си искаме.

Става въпрос за хималайската сол. В нея се съдържат около 80 минерала, които са полезни и не вредят на организма. Тук обаче има уловка – солта трябва да се използва, след като сме приготвили ястието.

Когато се подложи на термична обработка, тя губи част от свойствата си. Количеството на поеманата хималайска сол не е от значение – посолявайте, колкото ви е вкусно. Ако пресолите – пийте повече вода. Така ще балансирате нивото на сол в кръвта си.

Други видове полезна сол са морската и йодираната сол. За йодираната обаче трябва да внимаваме – трябва да купуваме само такава, която е в непрозрачна опаковка, тъй като светлината влияе неблагоприятно и унищожава полезните й свойства.

Усилията за слагане на юзди върху злоупотребата със сол датират от поне 40 години, но здравните специалисти с тревога обобщават, че досега те не са дали никакъв забележим резултат.

Солта е враг номер едно

Когато купувате пакетирани храни, обърнете внимание на съдържанието на сол на етикета и изберете по-безсолния продукт.

В ресторанта помолете да не прекаляват със соленето. Винаги можете допълнително да си сложите, ако чак толкова не ви допада вкусът. Не солете допълнително вече солени храни като пуканките в киното.

Натриевият хлорид вреди повече от тютюна. Поглъщаме го без да знаем. Голяма част от солта, която човек поглъща, обикновено остава незабелязана за него, тъй като се съдържа в готовите храни.

Затова в САЩ властите вече полагат усилия на всички нива, за да притиснат хранителната промишленост да вземе мерки. Преди седмица администрацията на Ню Йорк огласи инициатива, която цели ресторантите и фирмите за производство на храни да намалят солта в продуктите си с 25% през следващите 5 години.

Калифорния пък обмисля да наложи лимити на солта в храната, която щатът купува за училища, затвори и други обществени институции.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати