Сушените плодове са по-полезни от пресните

Сушени Плодове

Специалисти по хранене съветват да разнообразим менюто си със сушени плодове, като наблегнем на кайсиите, ябълките, фурмите, смокините, стафидите, сините сливи.

Изброените плодове са богати на разтворима целулоза и имат нисък гликемичен индекс. Това е показателят, който отразява с каква скорост храната се разгражда в организма и се превръща в глюкоза. Ниският гликемичен индекс предотвратява развитието на различни разстройства в обмяната на веществата.

Изследванията показали, че в сушените плодове се съдържат много биологично активни съединения, витамини и минерали, които осигуряват антиоксидантните им свойства и потискат появата на рак, сърдечно-съдови заболявания и вътрешни възпаления.

Въпреки разпространеното мнение, сушените плодове не съдържат толкова много захар. Това ги прави уникални продукти.

Сушените плодове са включени в препоръките за здравословно хранене в различни страни по света като Аржентина, Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Швеция, Англия и Съединените щати.

Сушените плодове са сладки благодарение на фруктозата и глюкозата. А това означава, че са калорични, но не са опасни за фигурата.

Всички сушени плодове съдържат различни полезни вещества, при това няколко пъти по¬вече от пресните!

Сушени Смокини

Сушени сини сливи са богати са на баластни вещества, витамин А, витамини от групата В, калий, калций, магнезий, цинк, йод. Те са отличен антидепресант и укрепват съдовете.

По съдържанието си на антиоксиданти, сушените сини сливи изпреварват шампионите в тази категория – сините боровинки.

Стафидите се получават от едро изсушено грозде. По-полезни са от белите стафиди. Кардиолозите препоръчват стафиди заради високото съдържание на калий в тях. Магнезият пък прави стафидите незаменими в борбата със стреса. Стафидите са препоръчителни и при профилактика на остеопорозата.

Фурмите съдържат най-много витамин В5, повишаващ нашия жизнен тонус. Фурмите понижават температурата. Те съдържат вещество, аналогично на аспирина, а още възстановяват нормалното ниво на калций в кръвта.

Сушените кайсии са богати на провитамин А и калий, които ги правят полезни при болести на сърцето и бъбреците. Те са отлично средство и за повишаване на хемоглобина в кръвта. Само пет сушени кайсии на ден осигуряват необходимото количество желязо и калций на организма.

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати