gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За манията по орторексията

За манията по орторексията

Хранене

Орторексия нервоза, наричана за по-просто орторексия, е термин, въведен от д-р Стивън Братман. Той описва състоянието при хора, които са обсебени от идеята за правилно или здравословно хранене.

Колкото и здравословно да е храненето ви, спомнете си, че и прекаленият светец и Богу не е драг.

Манията за здравословно хранене доведе до появата на ново разстройство на храненето, наречено орторексия.

Макар и да звучи парадоксално, орторексията въобще не е здравословна. Според много специалисти тя дори е вредна като застрашава здравето на хората.

Хората, които страдат от орторексия, са обсебени от идеята за определяне и спазване на перфектния режим на хранене. Тези хора консумират изцяло храни, за които е установено, че са здравословни, пречистват организма и му доставят жизнена енергия.

Тези хора изпитват панически ужас от всякакви други храни, които съдържат изкуствени оцветители, подправки или консерванти, пестициди или генетично модифицирани храни

мазнини, захар или сол, всякакви животински продукти.

Как най-лесно може да се познае орторексия нервоза? Хората с орторексия са обсебени от начина на приготвяне и състава на храните, които консумират, до степен, че това нарушава ежедневните им дейности.

Ядене на Плодове

Орторексията кара човек да спазва диетата независимо на каква цена. Тези хора са в състояние за изпитват тежко чувство за вина при допускане на прегрешение. Която пък от своя страна е предпоставка за депресивни състояния.

Силно рестриктивната диета, която спазват, ограничава разнообразието от храни и води до недохранване и гладуване. Повечето орторексици се стремят да постигнат със своята диета определена цел като перфектното здраве, фигура или детоксикация. Тези хора често имат асоциално поведение и критично отношение към останалите, които не се придържат към определения от тях "здравословен" хранителен режим.

Манията за здравословно хранене може да бъде опасна и да достигне до изключителни крайности, да доведе до тежки нарушения в храненето и дори смърт. Не са рядкост и случаите, при които орторексията може доведе до анорексия и булимия.

Хората с орторексия ограничават своите социални контакти до хората със сродни интереси и хранителни навици. Те често избягват всякакви събития и празници, а за да не допуснат прегрешение.

Техните стриктни правила и убеждения относно храната ги изолира от обществото и често е причина за паническа атака, безпокойство и депресия.

Орторексиците се стремят към перфектното тяло, което е цел за много млади хора, предимно жени. Все още орторексията не е официално приет термин в медицинската номенклатура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Наивна
Наивна
02.01.2015 12:06
Заменят омразата с любов и са готови. Полезните храни са толкова много, че убиват "необходимостта" от вредните със самото си разнообразие.
0
0