gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Седем причини да включите соя в менюто си

Седем причини да включите соя в менюто си

Соеви Продукти

Соята и соевите продукти са богати на ценни за организма витамини и минерали. В страните, където масово се консумира соя (Китай и Япония), като цяло се наблюдават ниски нива на сърдечни заболявания, остеопороза и рак на гърдата и простата.

Предлагаме ви 7 причини да включите соята в ежедневното си меню.

1. Повишаване на приема на антиоксиданти. Соята съдържа подобряващи здравето елементи, наречени изофлавони. Тяхното наличие предполага високи нива на антиоксиданти. Те са важни за организма, тъй като действат добре на клетъчно ниво.

2. Намалява риска от сърдечни заболявания. Протеините и изофлавоните, съдържащи се в соята, помагат да се намалят нивата на т.нар. „лош“ холестерол. Това намалява риска от запушване на кръвоносните съдове. Вследствие на това значително се намалява риска от сърдечни заболявания и удари. Проучвания доказват, че всекидневната консумация на соево мляко увеличава с 25 грама приема на соеви протеини и в дългосрочен план намалява с 5 % нивата на лошия холестерол.

3. Предпазва от рак. Изофлавоните действат като анти-рак агенти. Те елиминират раковите клетки. Приемът на соя пази организма от много ракови заболявания, предизвикани вследствие на хормонален дисбаланс. Сред тях са рак на гърдата, матката и простата.

4. Има превантивен ефект срещу остеопорозата. Соевите храни помагат за по-доброто усвояване на калций от костите. Изофлавоните, съдържащи се в тях, намаляват костната слабост и счупванията, което от своя страна води до намаляване на възможността от заболяване с остеопороза.

Соя

5. Помага да се преодолеят лесно състоянията, свързани с менопаузата. Тук отново заслугата е на изофлавоните, които оказват положително влияние върху регулирането на естрогена. Те дори имат способността да намалят горещите вълни на жените в менопауза.

6. Консумацията на соя дава добри резултати при лекуването на диабет и бъбречни болести. Соевите протеини и разтворимите фибри регулират кръвната глюкоза и бъбречната филтрация.

7. Водят до здравословна загуба на тегло. Фибрите в соята са добър помощник в отслабването. Соята е храна с нисък гликемичен индекс, която регулира кръвната захар и инсулиновите нива. Соята ни държи за дълго сити, помага ни да контролираме глада си, вследствие на което загубата на тегло става по-лесна и ефективна.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Goldyzlaty
Goldyzlaty
24.04.2014 11:15
Това важи за случаите, когато не е генномодифицирана и човек няма проблем с щитовидната жлеза
1
0
gerda
gerda
31.10.2011 21:20
Много хубаво си е описано въздействието на соевите продукти, но няма ли тук намеса монсанто, защото те където сеят, след тях трева не никне, в буквалния смисъл.
1
0