gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезно какаото и кога да го избягваме

За какво е полезно какаото и кога да го избягваме

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Топло Какао
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Ароматната какаова напитка освен богат вкус има и редица ползи за организма. Стимулиращото и тонизиращо действие на какаото върху организма се държи главно на съдържанието на теобромин (1.5% до 2%) и кофеин (от 0.4 % до 0, 8%). Като цяло теоброминът действа върху различни функции на организма.

Важно е да се отбележи, че за разлика от кофеина, теоброминът не повишава работоспособността, а спомага за по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, особено в случаите, когато сме поставени под голям стрес и напрежение. Според специалисти теоброминът оказва влияние най-вече на централната нервна система.

Какаото съдържа витамините А и С, както и витамини от групата В, витамин РР. По-значително е съдържанието на минерали в какаото. Минералният състав показва колебания в зависимост от степента на узряване и ферментация.

Какаото е сравнително богато на фосфорни и калиеви соли, но е бедно на калциеви. Калият в какаото има изключително благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. А пектиновите вещества, влизащи в неговия състав, действат добре на храносмилателните функции.

Колкото и полезно да е обаче, прекаляването с какаовите напитки все пак може да доведе до някои нежелани състояния. Големите количества причиняват раздразнение на лигавицата на стомаха, възможно е да натовари черния дроб и жлъчните пътища.

Какаото трябва да избягват и хората, които имат проблеми с бъбреците и са податливи към образуване на пясъци и камъни в тези органи.

Какао

Причина за това е високото съдържание на оксалова киселина. Освен това поемането на големи количества какао според някои учени води до нарушаване на равновесието между калция и фосфора в организма.

Това се дължи и на диуретичния ефект на какаовата напитка и по-конкретно на теобромина. Не се препоръчва още какаото да се пие на гладно. Някои специалисти дори са на мнение, че какаото трябва да се избягва от бременните и кърмачките, тъй като причинява отвеждане на ценния калций от организма.

Специфичният аромат на какаото се дължи на лимонена и оцетна киселина и летливите етерични масла. Високото съдържание на танинови (дъбилни) вещества в какаото (около 5 %) е причина за горчивия и стипчив вкус на натуралното какао.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest