Печен свински бут за Нова година

Печен свински бут
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
8.47 лв.
Виж ››

Печеният свински бут е едно от най-вкусните ястия, които можете да приготвите за Новогодишната трапеза. Приготвен както трябва, той просто се топи в устата.

Ще ви трябват около два килограма и половина свински бут, пет скилидки чесън, една глава лук, три клонки пресен или сушен розмарин, петдесет милилитра доматено пюре, две супени лъжици сладка горчица, две супени лъжици оцет, щипка сол, щипка лют червен пипер, щипка черен пипер.

Бутът се измива добре, оставя се да престои дванадесет часа в студена вода. Маринатата за месото се приготвя, като се нарязва на ситно лукът и чесънът, както и листенцата розмарин.

Към тях се добавя доматеното пюре, солта, оцетът, черният и червеният пипер. Сосът трябва да е доста гъст. С него се намазва бутът и се оставя да престои шест часа в голям съд.

Печено месо за Нова Година

Ако месото не се побира в тенджера с капак, се завива с найлон и се връзва добре, за да не изтича маринатата. След като се маринова, се правят разрези върху кожата, полива се с останалата марината и се увива във фолио.

Пече се в предварително нагрята на двеста градуса фурна час и половина. След това се вади тавата от фурната и с помощта на кулинарна четчица се премахват остатъците от чесън и лук от маринатата, защото могат да изгорят.

Печеният бут се намазва със смес от разтопено масло и една супена лъжица балсамов оцет. Можете да добавите и две супени лъжици сос Уорчестър.

Бутът се премества върху ново фолио и се пече още петнадесет минути. Бутът е идеален в съчетание със задушено кисело зеле. Можете да добавите задушеното зеле в тавата десет минути преди да е окончателно готов бутът, за да поеме соса от печенето му.

Вместо бут може да се запече парче месо – свинско или телешко. Необходим е един килограм месо без мазнина, една глава чесън, половин майонеза, една чаена лъжичка сол и една чаена лъжичка червен пипер.

Чесънът се разделя на скилидки и всяка една се обелва. Месото се нарязва на големи парчета, като всяко представлява една порция. Правят се разрези, в които се пъхат скилидки чесън.

Маринатата се приготвя от червения пипер, солта, пет намачкани скилидки чесън и майонезата. Всички парчета месо се намазват с маринатата и се оставят в хладилника за един час.

Вадят се и всяко парче се завива във фолио. Завийте във фолио парчета месо се нареждат в тава. Пекат се в предварително нагрята на двеста градуса фурна четиридесет минути.

Разтварят се пакетите от фолио, за да се образува апетитна коричка и парчетата месо се пекат още двадесет минути.

Тъй като не можем да съберем всички рецепти в една статия, специално за вас подготвихме няколко колекции с подбрани рецепти за Нова Година, от които можете да избирате сами:

- предястия и мезета за Нова Година

- основни ястия за Нова Година

- меса и пържоли за Нова Година

- примерни рецепти за Нова Година

- десерти за Нова Година

- празнични питки и погачи стъпка по стъпка

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivan
Ivan
30.12.2011 14:05
Красота и вкуснотия
1
0