Как да си изпечем домашен хляб

Хляб

Искате да си направите домашен хляб и да си припомните вкуса от детството? Направете си хляб, който е почти като този по магазините, само че по-истински и вкусен. Домашният хляб не се рони толкова много като купешкия, пък и има по-голяма трайност. Вижте една примерна рецепта за вкусен домашен хляб.

Необходими продукти: 6 ч.чаши брашно, 2 ч.чаши топла вода, 2 ч.л. сол, 2 с.л. олио, 4 с.л. захар, 1 пакетче 11 гр. мая и 1 ч.л. суха мая.

Начин на приготвяне: Затоплете водата и разтворете маята в нея. Изсипете ги в дълбока купа и прибавете солта, захарта и олиото. Разбъркайте сместа добре. Чаша по чаша добавете брашното и бъркайте.

След като получите смес започнете да месите, докато не се образува меко и лепнещо тесто. За по голямо удобство, месете на набрашнен плот. Трябва да получите меко тесто, но вече не бива да лепне. Разделете го на две равни топки и оставете да почине за 15 минути.

Върху набрашнения плот разточете леко двете тестени топки, докато не получите форма, подобна на кръг или елипса. Сгънете едната във форма на франзела, така че да се побере в тавата, краищата подгънете навътре.

Домашен Хляб

Отгоре направете прорези с нож. Поставете в добре намаслената тавичка и оставете да втаса за 30 минути или докато не удвои обема си. Същото направете и с другата топка. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути.

Двата хляба спокойно се събират в една по-голяма тавичка. Можете да ги сложите във фурната и да я включите на най-ниската температура и така да ги оставите да втасат, колкото е нужно, а след това увеличете на 180 градуса. Печете докато не се получи коричка отгоре и отдолу.

Оставете вече готовия хляб да поизстине в тавичката за около 30 минути. Може да го съхранявате увит в подходящ плат.

Както виждате може да си направите хляб бързо и лесно, можете винаги когато пожелаете да си опечете хубав домашен хляб.

Рейтинг

5 10
4 7
3 7
2 0
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
elena
elena
21.02.2016 23:09
az nemojah da razbera 1 maq ili 11grama + suhata maq
1
0
Готвача
Готвача
27.03.2015 14:15
А как да направя така че да се получи с хрупкава и напукана коричка .
0
3
Ани
Ани
07.10.2014 08:14
Хлябът е перфектен
0
0
мими
мими
13.12.2013 17:49
Получава се перфектен ХЛЯБ! Само,че слохих 1с.л захар.
4
0
силвия
силвия
14.10.2012 20:05
само не мога да разбера как да го разточа и да го прегъна на франзела.Обяснете ми.
13
2