Тайните на вкусната кайма

Кайма
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
23.10 лв.
Виж ››

Каймата е основен продукт за редица ястия от вкусни кюфтета до добавка към спагети и други. Тя заема много важно място на нашата трапеза. На всеки от нас се е случвало да си купи кайма и тя да не оправдае очакванията му. Да тайна има, но тя не се състои само избора на подходящи подправи, а и в правилните пропорции.

Няма как да постигнем страхотен вкус на каймата, дори и с много подправки, ако не сме подбрали преди това месото, с което да я направим. Кайма може да се направи от всякакъв вид месо от дивечово до това от домашните птици. Като много важни са комбинацията на месата и пропорциите, в които те се смесват.

За това първата стъпка за получаване на вкусна кайма е подборът на месото. Ако сте от хората, които не си купуват готова кайма, а си я правят от смляно месо (в повечето магазини вече може да ви я правят на място), то сигурно знаете, че тя е доста по-различна на вкус, цвят и мирис от готовата. И когато ще готвите ястие с кайма по-добре изберете вида на месото и накарайте продавача в магазина да ви го смели. Определено няма да сбъркате.

Тайните на вкусната кайма

Например за вкусна кайма за кюфтета много подходяща и изпитана комбинация е свинско и телешко месо. Като ако свинското месо е по-тлъсто то го смесете в отношение 60 към 40 с телешкото, ако не е в отношение 70 към 30. Вкусната кайма не трябва да бъде нито много мазна, нито много суха, тя трябва да е сочна.

За вкусен суджук пък е много добра комбинацията от конско, свинско и телешко. Като когато правите такъв колбас е добре да знаете, че процента на най-сухото месо трябва да е най-голям. В случая можете да пробвате, като смесите 60 процента конско, 20 процента по-мазно свинско и 20 процента телешко. Конското месо е изчистено от мазнини и съдържа най-чистия протеин.

Разбира се от значение е и изборът на подходящи подправки, но тук всичко е според индивидуалния вкус. Има хора, които обичат по-пикантните блюда, богати на много подправки, други пък такива с по-изчистен вкус, за това оставаме изборът на вас.

По принцип подправките за кайма се припокриват до голяма степен с тези за месо. Те дават завършек на всяко едно ястие и могат да бъдат последното „вълшебство” за вашата вкусна кайма.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
nenchogrozdev
nenchogrozdev
25.04.2013 14:13
Като кайма добре.Зависи за какво ще я ползваш.За тези, които искат да си направят вкусна и сочна кайма за кюфтета или кебапчета:аз си направих кайма от пилешко месо,пилешка мазнина и сланина.Всичко това по българските мерни единици "на око и на вкус".Добавих подправки само чубрица,чер пипер и кимьон.Но за да станат сочни,се добавя и вода!!!Стават превъзходни!Може да се направи и смес със свинско и пак ВОДА.Да ви е вкусно!
2
1