gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за поднасяне на риба и морски дарове

Съвети за поднасяне на риба и морски дарове

Съвети за поднасяне на риба и морски дарове

Рибните ястия са неделима част от празничната маса. Това се обяснява с факта, че рибата и приготвените от нея кулинарни шедьоври са много разнообразни и добре се съчетават по вкус и цвят с различни зеленчуци и други продукти.

След кулинарната обработка на рибата е много важно да се избере подходящ съд, в който тя да бъде сервирана. Най-подходяща за тази цел са порцелановите, металните и дървените съдове, както и стъклените плата.

Стъклените и кристалните съдове обаче са подходящи най-вече за сервиране на различни видове студени рибни предястия, а също така за поднасяне на черен и червен хайвер, както и на различни видове морски дарове - омари, скариди, калмари, опашки от лангуста, миди и стриди.

Специални метални купички се използват за поднасяне на хайвера, в тях той изглежда много изискано, особено ако е сервиран върху лед.

Съвети за поднасяне на риба и морски дарове

Топлите рибни ястия е добре да се сервират в съдчето, в което са приготвени. Това се отнася до цели риби, най-вече пъстърва или скумрия.

Пържената риба се поднася в голяма овална порцеланова чиния.

В овални плата се поднасят и морските дарове. Когато сервирате риба, добре е освен традиционните ножове и вилици да дадете на гостите възможност да използват и специален нож за нарязване на риба, както и специална вилица.

Вилицата за риба е с три зъбчета, а ножът за риба е с лопатовидна форма. Заедно с рибата се сервира лимон – във вид на изцеден сок, на резенчета или разрязан на половинки. За по-изискано може да увиете половинката лимон в марля.

За украса на рибните ястия и платата с морски дарове се използват резенчета лимон, различни по вид зелени подправки, нарязани краставици и домати.

Като украса на рибно ястие могат да се използват малки скариди. Хайверът може да се поднесе в ефектни кошнички от тесто. С хайвера задължително се сервират препечени филийки хляб и масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати