Да си направим парено тесто
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим парено тесто

Да си направим парено тесто

Да си направим парено тесто

Още от самото му наименование става ясно, че това тесто се получава чрез запарване на тестото. Технологията за приготвянето му не е сложна, но изисква да се спазва, за да се получи добре. Пареното тесто става пухкаво и в последствие успява да бухне именно заради парата, която се получава при приготвянето му.

Откъде идва пареното тесто не е много ясно, тъй като и италианци и французи си приписват заслугата, че те са го изобретили.

Какво ви е необходимо, за да си приготвите парено тесто?

Имате нужда освен от брашно и от сол, яйца, вода и масло.

Как се приготвя пареното тесто?

Пригответе си голяма тенджера, в която трябва да сложите масло (4с.л), вода (1ч.ч), съвсем малко сол. Тези продукти се слагат на котлона и се изчакват да кипнат (маслото трябва да се разтопи), след което се свалят от огъня. Веднага след това трябва да добавите 1 ч.ч. брашно и през времето, в което я добавяте, е необходимо да бъркате енергично.

Да си направим парено тесто

Продължете с разбъркването на сместа до момента, в който се получи еднородна смес без никакви бучици. Върнете тенджерата на котлона, но вече той трябва да е загрят по-слабо, продължете да бъркате и внимавайте, защото сместа не бива да става лепкава.

Отдръпнете тенджерата от котлона и сложете тестото в купа. Оставете за около 5 минути тестото да се охлади и започнете да добавяте едно по едно четирите яйца, като е необходимо да разбърквате непрекъснато.

Задължително е добавянето на яйцата едно по едно – при всяко добавено яйце, разбърквайте добре докато не се уеднакви тестото, чак след това можете да сложите следващото яйце. Тестото трябва да стане гладко.

След като добавите яйцата, то вече е готово и можете да се залавяте за по-интересната част от приготвянето – от пареното тесто можете да си направите много различни десерти, също така можете да използвате и солена плънка, то може да бъде както пържено, така и печено.

От парено тесто най-често се приготвят еклери, тулумбички и различни пасти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати