Ползи и свойства на сините сливи

сини сливи

Сините сливи са богати на минерали, витамини и други важни за организма вещества. В сто грама сливи се съдържат 30 калории, което ги прави подходящи за хора, които искат да отслабнат.

Сливите са богати на белтъчини, въглехидрати, полезни влакнини, органични киселини, мед, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод и много витамини - А, В1, В2, В6, РР, С и Е. Сливите съдържат много вещества, които намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносните съдове.

Пресните и сушените сини сливи, както и сокът и компотът от сини сливи имат меко разхлабващо действие и се препоръчват при лениви черва и запек. Сливите помагат за изхвърлянето на лошия холестерол от организма.

Сините сливи се препоръчват при хипертония и при проблеми с бъбреците. В сливите се съдържат калиеви съединения, които имат диуретично действие и спомагат за изхвърлянето на излишната вода и соли.

Полезните свойства на сливите се активират при болести на обмяната на веществата. Калият, който се съдържа в сливите, помага за по-добрата работа на нашите мускули и на сърце.

ошав от сини сливи

Сините сливи се препоръчват за повишаване на отделянето на стомашен сок и за повишаване на апетит. Вкусните сини плодове са много полезни и при атеросклероза. Сините сливи съдържат кумарини – вещества, които имат способността да предпазват кръвоносните съдове от образуване на тромбове. Кумарините също така спомагат за лекуването на тромбози и действат съдоразширяващо.

Сливите се усвояват лесно от организма, тези плодове спомагат за образуването на кръвни телца, на прочистването на стомаха и са незаменими при заболявания на жлъчката.

Сливите укрепват черния дроб, спомагат за пречистването на кръвта и за изхвърлянето на токсини от организма. Сушените сини сливи спомагат за намаляването на температурата.

Сливите не се препоръчват при диабет, подагра и ревматизъм. Тези плодове могат да се дават на малки деца, но с мярка, тъй като могат да предизвикат болки в стомаха и стомашно разстройство.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати