Зелените сливи, домашни или срещни в природата, онези киселички, хрупкави плодове, които мнозина обожават още в ранна пролет – не са просто вкусен сезонен деликатес. Според някои източници, те притежават и антимикробни свойства.
Какво съдържат зелените сливи?
Зелените сливи са богати на органични киселини, като ябълчена и лимонена киселина, както и на полифеноли – вещества, познати със своето антиоксидантно и противомикробно действие. Освен това съдържат витамини A и C, калий, и малки количества танини. Хапването на няколко плодчета може да помогне за засилване на съпротивителните сили на организма.
Антимикробно действие – какво казва науката?
Научни изследвания върху екстракти от зелени сливи показват, че веществата, съдържащи се в тях, могат да инхибират растежа на някои бактерии и гъбички. Полифенолите и киселините в плодовете създават неблагоприятна среда за развитието на болестотворните микроорганизми. Лабораторни анализи са установили, че сливовите екстракти могат да забавят развитието на бактерии като Staphylococcus aureus и Escherichia coli, които са често срещани микроскопични вредители, разболяващи големи групи от хора.
Важно е обаче да отбележим, че повечето такива изследвания се провеждат в контролирана лабораторна среда, а не при реална консумация на плодовете. Така че ефектът им в организма може да е по-слаб или различен.
Как да ги включим в менюто?
Зелените сливи са чудесни за салати, туршии, или просто като свежа добавка към пролетната трапеза. Децата харесват да хапват зелени сливи, които с интересни и полезни за тях. Включени в менюто, зелените сливи могат да бъдат част от здравословен и балансиран хранителен режим.
Ето идея за свежа и нестандартна рецепта със зелени сливи, която ще се впише чудесно към вашата здравословна диета:
Салата с зелени сливи, рукола и козе сирене

Необходими продукти за 2 порции:
1 чаша зелени сливи, измити и разполовени
2 шепи свежа рукола
50 г меко козе сирене (може да се замени с фета)
1/4 червен лук, нарязан на тънки ленти
1 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамов оцет или сок от лимон
Щипка сол и черен пипер
Малко печени орехи или слънчогледови семки
В купа смесете руколата, разполовените зелени сливи и червения лук.
Натрошете сиренето върху салатата.
В малка купичка разбийте зехтина с балсамовия оцет, сол и пипер.
Полейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно.
Поръсете с ядките за допълнителна хрупкавост.
Тази салатка със зелени сливи е идеална като лека вечеря или като свежо предястие към пролетно меню. Киселият вкус на сливите балансира чудесно кремообразното сирене и пикантната рукола. Тази пролетна лека салата може да внесе закачлива нотка към всяка здравословна диета.
Зелените сливи действително съдържат вещества с антимикробни свойства, но ефектът им при обикновена консумация все още не е напълно изяснен. Въпреки това, в България се срещат в паркове, градини, дворове и са достъпни при разходка сред природата. Зелените сливи са полезни и са чудесен сезонен плод с потенциални ползи за здравето и несъмнено придават свежест и вкус на пролетната кухня.
Вижте още как се съхраняват сливи. Разберете как се махат костилките на сливите и как се режат сливите.
Коментари