Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Неподозирани полезни свойства на зелените сливи

Неподозирани полезни свойства на зелените сливи

Неподозирани полезни свойства на зелените сливи
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Зелените сливи, домашни или срещни в природата, онези киселички, хрупкави плодове, които мнозина обожават още в ранна пролет – не са просто вкусен сезонен деликатес. Според някои източници, те притежават и антимикробни свойства.

Какво съдържат зелените сливи?

Зелените сливи са богати на органични киселини, като ябълчена и лимонена киселина, както и на полифеноли – вещества, познати със своето антиоксидантно и противомикробно действие. Освен това съдържат витамини A и C, калий, и малки количества танини. Хапването на няколко плодчета може да помогне за засилване на съпротивителните сили на организма.

Антимикробно действие – какво казва науката?

Научни изследвания върху екстракти от зелени сливи показват, че веществата, съдържащи се в тях, могат да инхибират растежа на някои бактерии и гъбички. Полифенолите и киселините в плодовете създават неблагоприятна среда за развитието на болестотворните микроорганизми. Лабораторни анализи са установили, че сливовите екстракти могат да забавят развитието на бактерии като Staphylococcus aureus и Escherichia coli, които са често срещани микроскопични вредители, разболяващи големи групи от хора.

Важно е обаче да отбележим, че повечето такива изследвания се провеждат в контролирана лабораторна среда, а не при реална консумация на плодовете. Така че ефектът им в организма може да е по-слаб или различен.

Как да ги включим в менюто?

Зелените сливи са чудесни за салати, туршии, или просто като свежа добавка към пролетната трапеза. Децата харесват да хапват зелени сливи, които с интересни и полезни за тях. Включени в менюто, зелените сливи могат да бъдат част от здравословен и балансиран хранителен режим.

Ето идея за свежа и нестандартна рецепта със зелени сливи, която ще се впише чудесно към вашата здравословна диета:

Салата с зелени сливи, рукола и козе сирене

Неподозирани полезни свойства на зелените сливи

Необходими продукти за 2 порции:

1 чаша зелени сливи, измити и разполовени

2 шепи свежа рукола

50 г меко козе сирене (може да се замени с фета)

1/4 червен лук, нарязан на тънки ленти

1 с.л. зехтин

1 ч.л. балсамов оцет или сок от лимон

Щипка сол и черен пипер

Малко печени орехи или слънчогледови семки

В купа смесете руколата, разполовените зелени сливи и червения лук.

Натрошете сиренето върху салатата.

В малка купичка разбийте зехтина с балсамовия оцет, сол и пипер.

Полейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно.

Поръсете с ядките за допълнителна хрупкавост.

Тази салатка със зелени сливи е идеална като лека вечеря или като свежо предястие към пролетно меню. Киселият вкус на сливите балансира чудесно кремообразното сирене и пикантната рукола. Тази пролетна лека салата може да внесе закачлива нотка към всяка здравословна диета.

Зелените сливи действително съдържат вещества с антимикробни свойства, но ефектът им при обикновена консумация все още не е напълно изяснен. Въпреки това, в България се срещат в паркове, градини, дворове и са достъпни при разходка сред природата. Зелените сливи са полезни и са чудесен сезонен плод с потенциални ползи за здравето и несъмнено придават свежест и вкус на пролетната кухня.

Вижте още как се съхраняват сливи. Разберете как се махат костилките на сливите и как се режат сливите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest