Опасно ли е прекаляването с пържени храни
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасно ли е прекаляването с пържени храни

Опасно ли е прекаляването с пържени храни

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Пържени картофки и бира
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Когато консумирате пържено, трябва да знаете, че са много вредни продуктите, изпържени във вече употребявана мазнина, която е била охладена и след това отново загрята.

Когато пържите, не загрявайте мазнината до дим, това е знак, че в мазнината се образуват вредни токсични вещества. Пържете на умерен огън, като постоянно обръщате продуктите или ги разбърквате.

Пърженето в мазнина, независимо от произхода й – растителна или животинска – добавя доста допълнителни калории към тези, които съществуват в дадения продукт.

Това може да доведе до качване на излишни килограми. Лесно можете да изчислите колко калории се добавят към продуктите след запържването им. В сто грама пържени продукти се просмукват два грама мазнина. Добавете по девет калории за всеки грам поета мазнина.

Така например един картоф с тегло двеста грама и калоричност сто и четиридесет калории се превръща в по-калоричен продукт заради допълнителните тридесет и шест калории от поетите четири грама мазнина.

пържени хапки

Важно е и че при пърженето голяма част от продуктите губят хранителни вещества. Високата температура унищожава също така и витамини в тях.

Пърженето в трансмазнини – хидрогенизирани мазнини с растителен произход – е по-евтино, но консумацията на пържени в такава мазнина продукти увеличава риска от инфаркт.

При пърженето на продукти, които съдържат въглехидрати, например картофи, се образуват акриламиди. Тези вещества увеличават риска от заболявания на нервната система и могат да предизвикат сериозни увреждания на много вътрешни органи.

вреден бургер

Акриламидите се образуват при химична реакция на захари и аминокиселината аспарагин, което се случва при нагряване на храната над 180 градуса.

При печене на висока температура също се образуват акриламиди, но в пъти по-малко, отколкото при пържене.

Хората, които обичат пържено, не могат лесно да се разделят с вкусовите усещания. Те могат да ги заменят с храна, запечена на грил. Тя също образува вкусна коричка, но без добавена мазнина.

Ако прекалявате с пържените храни, увеличавате риска от атеросклероза заради голямото количество вреден холестерол, а освен това може да се стигне до нарушения на процесите на обмяна в организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
галя
галя
31.03.2013 18:10
Обичам пържени картофки, не ги ям непрекъснато и не виждам причина да ги спирам. Като се яде умерено няма никакъв проблем, всичко в големи количества е вредно. Както са казали хората и змийската отрова в малко количество е медицински лек, а в големи дози убива!!
1
1
Симона
Симона
11.09.2012 10:10
Мразя пържено! Цялата тая мазнотия не знам хората как я ядат! Трябва да се стегнат и да разберат колко е вредно....
3
0