gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреди и ползи от олиото

Вреди и ползи от олиото

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Видове олио
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Олиото е един от най-употребяваните продукти във всеки дом. То се използва за салати, за запържване, задушаване, печене и за добавка в супи. От ранно детство ни учат, че олиото е много полезно, но как олиото действа върху нашия организъм знаят малко хора.

Известно е, че олиото е една от най-добрите мазнини по вкус и по качество, по високи хранителни показатели и по лесна усвояемост от организма.

Олиото съдържа ценни хранителни вещества. В него има много витамини - витамин А и витамин D, витамин E и витамин F. Най-важното предимство на олиото пред животинските мазнини е в това, че в състава му има ненаситени мастни киселини, които са задължителен елемент в здравословното хранене и участват активно в процеса на образуване на мембрани в клетките и на обвивки на нервните влакна.

Олиото помага за изхвърлянето на вредния холестерол, нормализира състоянието на стените на кръвоносните съдове. Затова олиото е един от най-добрите помощници в профилактиката на атеросклероза, която често е причина за развитието на много заболявания на сърдечно-съдовата система, а също така на нарушението на кръвообращението в мозъка.

Слънчогледово олио

Рафинираното олио се получава по два начина – студено пресоване и горещо пресоване. Студеното пресоване се прави, като семената се пресоват и се събира полученото олио. Това олио е най-полезно, но то има кратък срок на съхранение.

Другият начин на пресоване – горещият – се състои в предварително нагряване на семките, а след това – в пресоването им. Това олио е по-тъмно и ароматно, но в него има по-малко полезни вещества в сравнение със студено пресованото.

Ако нагрявате горещо пресовано олио до висока температура, в него се образуват опасни канцерогенни вещества. Рафинираното олио, което се получава, като се извлича екстракт от семките, може да се нагрява до високи температури без вреда за здравето.

Основната вреда от рафинираното олио е, че при рафинирането му участват много химикали и е невъзможно те да бъдат отстранени напълно. Остатъци от тях попадат в организма и оказват негативно влияние върху него.

Човешкият организъм трудно усвоява голямо количество олио. То натоварва нашия стомах, черен дроб и стави. Допустимата дневна норма са три супени лъжици олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
karamelka
karamelka
06.05.2014 13:28
олиото е отрова, яжте зехтин
3
3