Идеи за есенни салати

Зелена салата със сини сливи

Есента е един от най-прекрасните и обаятелни сезони. Салата е освежаващо, витаминозно блюдо, което ни осигурява богат избор през цялата година, но по-хладните месеци ни дават изобилие от сезонни продукти като ябълки и круши, както и изобилни съставки като сирене, ядки и месо.

Предлагаме ви няколко идеи за вкусни и витаминозни есенни салати.

Салата с ябълки, чедър и орехи

Продукти:

• 1 чаша ябълков сайдер или ябълков сок

• 2 супени лъжици ябълков оцет

• 1 чаена лъжичка мед

• 1 чаена лъжичка сол

• 1 чаена лъжичка едро смлян черен пипер

• 2 средни марули, нарязани на едри парчета

• 2-3 средни ябълки, обелени и тънко нарязани на филийки

• 1 чаша орехи, печени

• 200 г сирене Чедър

Начин на приготвяне:

В купичка, смесете заедно ябълковия сок, оцета, меда, чаената лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. В купа за салата, добавете марулята и резенчета ябълка, разбъркайте добре. Полейте салатата с получения сос и отново разбъркайте. Отгоре поръсете с орехите и сиренето.

Плодова есенна салата

Салата със сотирани круши

Продукти:

• 1 голяма маруля, нарязана на парчета с размер на хапка

• 1 супена лъжица зехтин или масло

• 2 зрели круши, почистени и нарязани по дължина

• 100 мл. ябълков оцет

• 1 чаена лъжичка горчица

• 1 чаена лъжичка захар

• Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа, поставете нарязаната маруля.

2. В незалепващ тиган, разтопете маслото или зехтина. След като се загрее мазнината добавете крушите за 10 до 15 минути или докато не започнат да омекват и да добият приятно златист цвят.

3. Междувременно, в чашата, разбъркайте оцета, горчицата, захарта, чаена лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. Добавете сместа в тигана с круши, и оставете да се готви за около 1 минута или докато течността започне да се сгъстява.

4. След като леко се охладят, изсипете крушите и течността от тигана в купата с маруля. Сервирайте веднага върху плато.

Салата с круши и целина

Продукти:

• 4 стръка целина

• 2 супени лъжици ябълков оцет

• 2 супени лъжици мед

• 1/4 чаена лъжичка сол

• 2 зрели круши

• 1 чаша, ситно нарязано на кубчета сирене Чедър

• 1/2 чаша нарязани орехи

• Прясно смлян черен пипер

• 2 средни марули

Начин на приготвяне:

1. Накиснете целината в купа с ледена вода за 15 минути. След което я изцедете и подсушете. Нарежете на ситни парчета.

2. Смесете оцета, меда и солта в голяма купа до получаване на хомогенна смес. Добавете крушите, внимателно разбъркайте. Добавете целината, сиренето и орехи, разбърква се докато се смесят добре. Подправете с черен пипер. Разделете листата на марулите между 6 плочи и отгоре изсипете салата. Сервира се при стайна температура или охладена.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати