gotvach.bg»Статии»Кулинария»Здравословни ползи от кестените

Здравословни ползи от кестените

Здравословни ползи от кестените

Кестените са изключително полезни, вкусни и подходящи за зимния сезон. Тогава имунната система е доста отслабена, а кестените, благодарение на минерали и витамини, които съдържат, са добър избор за преодоляване на умората, за засилване на паметта, за лечение дори на болезнена и обилна менструация и хемороиди.

В Япония и Китай, те са една от най-използваните култури, доста повече отколкото картофи и всички останали видове ядки. За разлика от тях, кестените имат два пъти повече нишесте, освен това са изключително богати на фосфор, калий, витамин С, В1, В2, А и други. Доста калорични са заради голямото количество въглехидрати, които съдържат, но пък имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, в сравнение с други видове ядки.

Съществуват няколко вида кестени, които доста се различават значително по вкус, но пък имат почти еднакво количество полезни вещества. Съдържат голямо количество минерални соли, което ги прави много полезни, но освен плодът кестен, полза има и от дървото, листата и цветята на кестена. Има доста рецепти в полезната за мнозина от нас народната медицина, които съдържат кестен и могат да облекчат различни видове болежки.

Листата, семената, цветовете - могат да бъдат използвани за здравословни ползи и са чудесен лек за редица заболяванияболки в краката, подути глезени и не на последно място проблеми с наднормено тегло. Благодарение на съставката аексин, кестенът може да ви помогне да се преборите с излишните килограми.

Аексинът може да бъде от полза при задържането на вода в организма. Благодарение на количеството лицетин, което съдържат, кестените помагат за преодоляване на стрес.

Чудесен избор са за хора, които изразходват физическа енергия и се препоръчват при стомашно-чревни разстройства. Ако страдате от разширени вени също можете да се обърнете към кестените за помощ – укрепват стените на венозните съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати