Защо се слага аспирин на туршиите?

Туршии

Българинът е традиционалист по отношение на манджите, които консумира. Всеки помни вкуса на бабината туршия, която е ял като малък. Традиция в родовете е тези рецепти да се предават и в бъдеще надали ще спре да съществува.

Както във всяка рецепта, така и в най-обикновената такава за туршия, си има една не толкова тайна съставка, но действаща магически върху трайността на любимата ни зимнина. Това е добавянето на аспирин.

Аспиринът е едно от най-познатите лекарства по целия свят. Извличан от кората на върбата, той е помагал години наред на малки и големи, при различни болежки, като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, както и ревматизъм. Друга основна негова функция е, че разрежда кръвта и предпазва клетките от съсирване.

Това му свойство се проявява под друга форма при използването при приготвяне на туршии. Добавен в правилната доза, аспиринът не позволява на самите зеленчуци да се размекнат и да станат на каша. Той действа като естествен консервант, без да вреди на организма. По този начин удължава годността на домашно приготвената туршия с години.

Ето и една от най-лесните рецепти за Царска туршия:

Необходими продукти:

Царска туршия

4 кг. камби; 2 кг. карфиол; 2 кг. моркови; 9 чаени чаши вода; 5 ч. чаши оцет; 4 ч. чаши захар; 1 ч. чаша сол; 1 глава целина; шепа обелени скилидки чесън; черен пипер на око; аспирин (в зависимост от броя и големината на бурканите).

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци се нарязват на дребно. Объркват се в голям съд. Залива се с подправките, пак се бърка и се оставя 1 нощ да престои. На другия ден се реди в буркани. На дъното на всеки буркан се слагат 2 счукани аспирина и отгоре още 2 аспирина.

Залива се с отделения сок. Отгоре може венче от листата на целината или вишневи листа. Може и листа от мушмула. Бурканите се затварят и се изчакват няколко дни – от 5, ако е топло, до 10, за да станат годни за употреба. А ако е студено се държат обърнати на капачките и се разклащат от време – навреме.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
габровец
габровец
02.04.2015 09:42
на 3 литров буркан-3 аспирина,3 суп. лъжици сол.3 суп. лъж.захар.3 чаени чашки оцет,подправки в зависимост от туршията-за царска ч.пипер,бахар,дафина,чесън,целина,иначе пропорцията става за всякакви туршии!!
0
0
иван
иван
10.09.2013 00:28
тва трябва да е за 6 литров буркан бе нормален ли си
0
0
ани
ани
08.09.2013 14:28
Аспирините за колко литра буркани са.
0
0
Eva
Eva
08.09.2013 14:11
Колко литра е буркана?
0
0
русева
русева
08.09.2013 13:53
4 аспирина на какъв буркан?
0
0
Михаил
Михаил
26.06.2014 06:47
Явно през тази петилетка няма да получим отговор колко литров е буркана, който изисква 4 таблетки аспирин.
2
0