Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от пекан – американския орех

Ползи от пекан – американския орех

Пекан, американски орех

Американският орех е известен още като пекан. Той е изключително полезен за организма. Специално жените трябва да го предпочитат в менюто си, защото е богат на антиоксиданти, забавящи появата на бръчки и стареене на кожата.

Също така ежедневният прием на пекан спомага за понижаването на нивото на холестерол. Богат е и на омега-6 мастни киселини - също са необходими за крепкото здраве.

Американският орех наподобява обикновения орех на външен вид, но е с червеникав нюанс и по-сплескана форма. Срещал се е като традиционна храна за населението на Новия свят, а е внесен в Европа от испанците през XVI век.

Какво съдържа пеканът

В състава на пекана откриваме биоактивни съединения с растителен произход, важни микро- и макроелементи. Ядката е с ниско съдържание на въглехидрати. За сметка на това има високо съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини - 80% здравословни мазнини, което го прави първенец в това отношение сред всички ядки.

В състав на американския орех ще намерите: витамин А, витамини от B групата - В1, В2, В4, калций, калий, магнезий, желязо, мед, селен и други.

Важни ползи на пекана

Ползи от пекан

Като нашенските орехи пеканът е суперхрана, която може да ни донесе само ползи, стига да я консумираме в разумни количества.

- Пеканът е богат източник на фибри - ядките са с ниско съдържание на въглехидрати, но съдържат много здравословни мазнини, протеини и фибри. Фибрите са разтворими фибри - разтварят се във вода и участва в здравия метаболизъм на добрите бактерии в червата;

- Американският орех е богат на антиоксиданти - има мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие, което бори свободните радикали и не стопира натрупването на токсини заради богатото си съдържаните на вещества, които действа антиоксидантно;

- Пекан спомага храносмилането - пеканът благоприятства храносмилането и процесите в стомаха. Фибрите и минералите в състава му намаляват стомашния дискомфорт и подпомагат храносмилателните процеси. Хапването на полезната ядка облекчава метеоризъм (газове) и стомашни колики.

Какво да приготвя с пекан

Пай с пекан

Пеканът може да се консумира суров, но е и много предпочитан в сладкарството. Сега ще ви представим с една рецепта за лесен пеканов пай.

Необходими продукти:

За тестото: 1 и четвърт чаши брашно, 2 чаени лъжици захар, 1/8 чаени лъжици сол, 1/2 чаши студено масло, 1 яйце, брашно за разточване

За плънката: 5 супени лъжици масло, 1 чаша кафява захар, 3/4 чаша царевичен сироп, 1/2 чаена лъжица сол, 2 чаши накълцани, запечени американски орехи (пекани), 2 ванилии, 3 яйца

Начин на приготвяне:

Продуктите за тесто за пай приготвяте на ръка. Ако ви се стори твърде сухо, добавете малко студена вода. Завийте тестото в прозрачно фолио и го сложете за 1 час във фризер. След това разточете с точилка и оформете във формата за пай. Върнете го отново във фризера за още половин час.

Предварително загрейте фурната на 200 °C, запечете основата на ароматния сладък пай до златисто. В това време пригответе плънката от маслото, кафявата захар, царевичния сироп и солта в касерола.

Поставете на котлон да кипне за 1 минута. Махнете от огъня и докато разбърквате, добавете запечените (в сух тиган или фурна) пекани и ванилията. Охладете го за 5 минути и тогава внимателно добавете разбитите яйца.

Разлейте сместа върху тестото във формата за пая.

Запечете го във фурната 40-45 минути, ако краищата покафенеят, но плънката не е готова, завийте пая с алуминиево фолио.

С полезния пекан може да приготвите още вкусотии като:

- орехови сладки;

- сладкиш с орехи;

- кексчета с орехи.

- орехови торти;

- разядки с орехи.

Масленият орех пекан ще придаде на вашите кулинарни творения още по-плътен и приятен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ЛабораторенЕксперимент
ЛабораторенЕксперимент
13.11.2014 14:34
Чудя се само дали няма да стане мн по-яко с кленов сироп вместо с царевичен...трябва да бъде тествано...
1
0