На разходка из голям хранителен магазин – стигаме до месото и по-конкретно пилешкото месо. Какво има на стелажите – огромни пилета с прекрасно оформени бутчета, лъскава кожа. Да се чуди човек какво да си купи – кое от гигантските пилета да избере. Дали средното на големина или онова в другия край на стелажа, което е толкова голямо, че накланя всички останали меса на рафта?
Изберете онова, което е гледано на село и за което знаете как е хранено и отглеждано или поне сте сигурни, че в него няма никакви допълнителни „екстри”. В пилетата се добавят разтвори, за които се твърди че са много близки до животинските.
Специалисти казват, че единственото, на което вреди този разтвор е на джоба ни. Купуваме си пиле, което е голямо само на пръв поглед, в него има около 40 % от тези разтвори.
Някои производители добавят към пилешкото месо солен разтвор, който сам по себе си не е вреден, но е задължително на опаковката да има надпис, че това е местна заготовка.

Друг начин да купуваме по-малко за повече е заради съдържанието на вода в пернатите. Има допустима граница и тя е около 3 %, но има производители, които си позволяват да слагат повече вода, което на практика означава, че ни лъжат в цената.
Щприцоването на разтворите в пилето се правят не само, за да се покачи цената – тези разтвори увеличават и срока на годност, както и крехкостта на месото. С цел увеличаване на грамажа и на годността, в пилетата също се вкарват саламури от фосфати, цитрати, ксантан, гума-гуар и други – допустимата доза на тези вещества често пъти е превишавана, а те вредят на нашите бъбреци и черен дроб.
Друго, с което се инжектират пилетата – хормони за бърз растеж. Изследвания, направени на пазара на всички фирми показват, че няма нито едно пиле, което да няма в себе си хормони, солен разтвор или пък вода.
Най-много хормони има в пилешките бутчета и по-конкретно в левите, тъй като точно там се инжектират. Специалисти твърдят, че това са женски хормони.
Антибиотиците, които се вкарват в пернатите също не са за пренебрегване, както и онова с което се хранят. Не на последно място, трябва да се обърне внимание и на липсата на движение – обикновено се отглеждат много пилета в малки пространства.
Става дума за липса на движение, еднообразна храна, различни вещества, които се вкарват в организма им – в последствие и в нашия. Всички тези вещества, които се съдържат в пилешкото месо успяват на накарат малкото пиленце да порасне в дебел бройлер за не повече от 40 дена.