Кулинарно приложение на оризовия оцет
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарно приложение на оризовия оцет

Кулинарно приложение на оризовия оцет

Оризов оцет
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Има няколко вида оцет като най-основно можем да ги разделим на ябълков, винен, балсамов, оризов. У нас най-често са използвани ябълковият и винен оцет, напоследък в кухнята влиза и балсамовият. За оризовият оцет, обаче не знаем достатъчно и може би затова и не го използваме.

Оризовият оцет не е особено популярен в българската кулинария. Той се използва най-вече в японската и китайската кухня като е бил популярен още в началото на 3 век. По онова време оризовият оцет не е бил достъпен за всички хора – можели са да си го купят само най-богатите и заможните.

През 7 век в Япония започват да слагат оцета в консерви от риба. Те разбрали, че рибата предизвиква оризът да отделя млечна киселина. Тази киселина всъщност е причината рибата да се маринова. Дори се смята, че това е основата на доста известното вече и у нас суши.

Зеленчуци, оцет и зехтин

Но за съжаление тази идея не била много използвана – оказва се, че приготвена по този начин, на рибата са й нужни от 2 до 12 месеца, за да се маринова. Ако говорим за производство – това звучи невъзможно дълго. През 16 век оризовият оцет става истински популярен и се използва доста.

Домашно суши

В Китай оризовият оцет се разделя на три вида – бял, червен и черен. При по-висок холестерол може да се използва червеният, защото съдържа гъба (Monascus purpureus), която ще помогне за нормализирането му.

Оризовият оцет в Япония е два вида. В китайската и японската кулинария оцетът е от съществено значение – наравно с незаменимия соев сос. Това всъщност са двете подправки, които винаги присъстват на трапезата.

Най-често оризов оцет се използва за приготвянето на различните видове суши. С него се маринова риба или морски продукти. Освен това е много подходящ за овкусяване на ориз и салати – придава по-различен вкус.

Използва се често за направата на ястия с риба или птици, както и за сосове. Много подходящ е овкусяване на салата с броколи. Заради съставките си оризовият оцет подобрява имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати