gotvach.bg»Статии»Кулинария»Характерни черти на унгарската кухня

Характерни черти на унгарската кухня

Унгарска кухня, гулаш

Унгарска кухня е повлияна от историята на маджарите. Значението на животновъдството за тези племена, както и номадския начин на живот, правят задължително присъствието на месо на трапезата.

Традиционните месни ястия, като гулаш и рибарската супа, на определени могат все още да бъдат забелязани да се приготвят върху открит огън в специален котел. Така, както са били приготвяни и преди стотици години.

Когато се заговори за унгарска кухня, в съзнанието на повечето хора изниква думата “гулаш”. Но това не е единственото, с което тази кухня може да се гордее.

Унгарската кухня се основава предимно на ястия от месо, сезонни зеленчуци, плодове, хляб, сирене и мед. Местната кулинария се гордее с богатството си от силно подправени ястия, сочни варива, плътни сосове, пъстри супи и прекрасни десерти. Рецептите са се формирали в продължение на векове с традиции в овкусяването и изградени методи, и техники за приготвяне.

Унгарски гювеч

Унгарската кухня е наричана още Маджарска кухня. Тя е наситена с подправки, лук, чушки и картофи. Нейна характерна особеност е и широката употреба на брашно и червен пипер за сгъстяване на ястията.

В Унгария е много интересно съперничество между регионалните варианти на едно и също ястие. Например унгарската люта рибна супа, наречена „Рибарска супа“ се приготвя по различен начин на двата бряга на реките Дунав и Тиса.

Забележителни елементи от унгарската кухня са различните варианти на зеленчукови ястия наречен „főzelék“, както и различни видове студени плодови супи. За специалитет се счита студената супа от вишни.

Подправки

Местните ястия са едни от най-разпространените в Унгария. Най-често консумираното месо е телешко, но и другите не остават по-назад. Смесването на различни видове месо е традиционна черта на унгарската кухня, като при гулаша, пълнени чушки, приготвянето на ястие със зеле, пълнени или печени на скара вкусотии. В много случаи може да се комбинира говеждо и свинско, а понякога и овче месо. В много месни ястия се добавят плодове, като например сливи и кайсии.

Различните видове спагети и кнедли, както и ястия с картофи и ориз, се използват главно като гарнитура към основните ястия. Също така на голяма популярност се радват и много сирена, като крема сирене, овче, както и унгарското сирене „Trappista“.

Лютивият червен пипер е основната подправка в унгарската кухня. Освен различни видове пипер и лук, за аромат се използват чесън, магданоз, копър, кимион (семена или корени), риган, мащерка, горчица (готова), естрагон, оцет, чубрица, керевиз, лимонов сок, бадеми, ванилия, макова семе и канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати