Характерни черти на италианската кухня

Италианска Кухня

Италианската кухня е смятана за една от най-добрите в света. Интересното при нея е, че тя се разделя на райони, в които има и различни специалитети. Най-общо казано в италианската кухня се готви според сезона. Използват се много свежи продукти, които предлага и съответния сезон.

Всеки, който е опитвал италианска кухня, остава запленен. Като че ли най-известни по цял свят са техните тестени изкушения – пици, пасти, спагети. Това, обаче, далеч не е всичко, което може да ни предложи кухнята на прекрасната Италия.

Италиански Спагети

Кулинарните им подвизи включват не само тестените продукти, говорим и за много зеленчуци, риба и месо - изобщо истинско разнообразие и свежест цари в готварството на италианците. Най-често използваното месо е телешкото – разбира се, останалите не се изключват напълно, но това най-много намира приложение в италианската кухня.

То се приготвя по различни начини – пече се, задушава се. Освен телешкото, уважавано месо е и пилешкото – има вкусни рецепти с домати, пипер и разбира се вино. Италианците умеят да си угаждат, имат много премерено чувство какво и кога да добавят на ястието – никога нищо не е в повече.

Италианска Супа

От дивечовото месо в италианската кухня най-често се използват пъдпъдъците и фазаните. Друго, с което могат да ни омаят са прекрасните рибни специалитети. В Италия на високо кулинарно ниво са не само рибите, а и другите морски дарове – стриди, омари, сепия.

Италианските домакини често приготвят ориз – със зеленчуци или с месо и зеленчуци, някакъв колбас и подправки. Тук те не се спират на някаква рецепта – импровизират. Супите са на висока почит в кулинарията им. Една от най-известните супи се нарича Минестроне. В нея се слагат много зеленчуци и се прави доста гъста като консистенция.

Пармезан

Зеленчуците са много обичани и почитани в цяла Италия. Използват се в почти всички гозби – най-често употребявани са аспержите, домати, патладжани, ангинари и др. Към обедното меню обикновено е предвидено и предястие, което в студената зима е топло. Както вече споменахме в италианската кухня всичко е много премерено, това се отнася с пълна сила и за подправките.

Добавят се, но винаги както трябва – без да се преминава добрия вкус. Говорим за миризми като риган, градински чай, босилек, магданоз. Сирената са част от културата на италианците, най-обичани и разпространени и у нас да пармеджано (пармезан), маскарпоне, моцарела.

Ако сте очаквали някакви сложни комбинации и екстравагантни вкусове – това определено не е италианската кухня. Всичко, което умеят да правят, е на пръв поглед толкова обикновено, а всъщност е изключително вкусно. Не можем да не споменем и италианското вино с много мек и деликатен привкус, както и подходящото за месо прошуто.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати