Класически сосове за месо

Класически сосове за месо

Сосове за месо

Сосове за месо могат да се приготвят от различни продукти, те засилват вкуса и аромата на месото. Някои видове месо се поднасят изцяло в сос, а някои само се заливат частично. За аромат и допълнителен вкус в сосовете се добавят подправки.

Доматен сос

Холандски сос

Необходими продукти: 1.5 килограма домати, 150 милилитра олио или зехтин, 1 щипка черен пипер, сол на вкус.

Подбират се пресни домати и им се вадят семките. Нарязват се и се протриват през сито. Варят се сгъстяване и се добавят олиото, пиперът и солта.

Сметанов сос

Сметанов сос

Необходими продукти: 2 супени лъжици масло, 1 супена лъжица пшеничено брашно, 1 чаша сметана, сол, млян черен пипер, свежи зелени подправки на вкус, половин чаша бульон.

Кафяв сос

Маслото се разтопява и в него се запържва брашното до златисто. Сваля се от котлона и постепенно се добавя бульонът, добре се разбърква и се вари. Добавят се сол, пипер, сметана и отново се кипва. Посипва се със ситно нарязаните зелени подправки.

Кафяв сос

Необходими продукти: 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици брашно, половин литър бульон или вода, сол, пипер, 1 дафинов лист, 1 супена лъжица сметана.

В тенджера се разтопява маслото и се запържва брашното до златисто. Добавя се бульонът или водата и се вари на слаб огън, като се разбърква непрекъснато. Накрая се слагат солта, подправките и сметаната. Този сос е особено подходящ за заливка на шишчета и месо на скара.

Гъбен сос

Необходими продукти: 20 грама масло, 200 грама печурки, 1 глава лук, 1 супена лъжица брашно, половин литър бульон или вода, сол, млян черен пипер на вкус, 2 супени лъжици сметана, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.

Почистените гъби и лук се нарязват и запържват. Добавя се брашното. Размива се с бульона или водата. Посолява се, добавя се пиперът и магданозът. Последно се добавя сметаната.

Холандски сос

Необходими продукти: 3 жълтъка, 1 супена лъжица вода, сол, захар, 150 грама масло, лимонов сок. Жълтъците се разбъркват в солена вода и се загряват на водна баня, като на парченца се прибавя маслото.

Когато цялото масло се смеси с жълтъците, се добавя лимонов сок на вкус и захар. Този сос е много подходящ за шишчета и месо на скара.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати